‘Hersenonderzoek bevestigt vooroordelen over mannen en vrouwen’

'Hersenonderzoek bevestigt vooroordelen over mannen en vrouwen'

Mijn ervaring, 40 jaar werkervaring, is dat vrouwen beter hun taken uitvoeren dan mannen, flexibeler zijn, en vooruit kijken en plannen. Ik werk dus liever met vrouwen dan met mannen , ik spreek over de zakelijke markt en dienstverlening, daar buiten heb ik geen ervaringen, wellicht zijn mannen beter op vlakken die ik niet ken. AZ

Het ‘netwerk’ van onze hersenen is bij mannen totaal anders opgebouwd dan bij vrouwen, zo blijkt uit hersenscans. Onderzoekers aan de Universiteit van Pennsylvania hebben het brein van bijna duizend jongeren onderzocht, en ontdekten grote verschillen in de ‘bedrading’. Dit zou kunnen verklaren waarom mannen en vrouwen elk in andere taken uitblinken.

© National Academy of Science..
Een ‘plattegrond’ van de verbindingen in het mannelijke brein.Simpel gezegd wordt er bij mannen beter binnen de hersenhelften gecommuniceerd: de ‘bedrading’ loopt van voren naar achteren. Dat betekent dat de gebieden voor perceptie en voor actie goed met elkaar zijn verbonden.

De ‘bedrading’ bij vrouwen is juist sterker van links naar rechts (en weer terug) ontwikkeld. Bij hen is de communicatie tussen de twee verschillende hersenhelften dus beter. Hierdoor is er een goede verbinding tussen intuïtieve en emotionele gebieden, en het deel van de hersens dat in verband wordt gebracht met ratio en planning.

Het onderzoek is gepubliceerd door The Proceedings of the National Academy of Sciences. De proefpersonen waren tussen de 8 en de 22 jaar oud, en voordat ze gingen puberen, waren er slechts kleine verschillen zichtbaar. Die verschillen namen toe zodra ze 12 of 13 jaar oud werden.

Mannen beter in de uitvoering van één taak
De verschillen zouden ook kunnen verklaren waarom mannen over het algemeen beter zijn in de uitvoering van één taak, terwijl vrouwen beter verschillende taken tegelijk kunnen uitvoeren. Testen die bij de proefpersonen werden afgenomen, leken dit te bevestigen, maar andere deskundigen vragen zich af of je wel zo’n verband, tussen de werking van de hersenen en het uitvoeren van bepaalde taken, mag leggen.

De senior auteur van de studie, Ragini Verma, zegt dat vermoedelijk zowel biologische als sociale factoren een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van deze ‘netwerken’. In de krant The Guardian zegt ze verrast te zijn, dat de resultaten zoveel overeenkomen met de stereotypes.

Het gaat om een van de grootste onderzoeken naar hersenverbindingen bij gezonde mannen en vrouwen. De wetenschappers hopen meer te weten te komen over de impact van neurale hersenafwijkingen op hersenaandoeningen zoals schizofrenie en depressie.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3555856/2013/12/03/Hersenonderzoek-bevestigt-vooroordelen-over-mannen-en-vrouwen.dhtml

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s