Gezin in bijstand zou 3.300 euro per maand krijgen …………

Zo veelkrijgt een heel gezin in de bijstand

Raadspelletje. Pa, ma en twee volwassen thuiswonende kinderen zitten in de bijstand. Hoeveel geld krijgen ze dan, met z’n vieren? Inclusief vakantie- en zorgtoeslag is dat – houd u vast – €3.255 per maand. NETTO. Staat in dit rapport (pdf). En daar is de huurtoeslag nog NIET bij opgeteld, dat zou in deze voorbeeldbegroting van Nibud maandelijks nog eens €173 extra zijn, wat de totale inkomsten op €3.428 brengt. Volgens onze berekening zou die huurtoeslag overigens ‘maar’ €41 zijn. Maar dan nog, bijna €3.300 netto per maand in het handje, gratis geld. In die voorbeeldbegroting is dan ook een leuke huishoudpot opgenomen van €800 per maand. Dat gratis geld inkomen is zo opgebouwd: een echtpaar in de bijstand krijgt 100% uitkering (= €1.493 per maand incl zorg- en vakantietoeslag). De twee kinderen krijgen elk 60% uitkering (= €881 incl zorg- en vakantietoeslag). Pakken we even het huishoudboekje van een klassiek Jan Modaal-gezin erbij: pa is kostwinner met een modaal inkomen, moeders werkt niet, twee volwassen kinderen wonen nog thuis en volgen een studie. Vader houdt netto €1.988 over, krijgt €70 zorgtoeslag voor zichzelf én z’n vrouw. Huurtoeslag krijgt ‘ie niet, wegens een te hoog inkomen. Kinderen krijgen per persoon €88 zorgtoeslag en €328 stufi (basis- plus aanvullende beurs). Bij elkaar opgeteld een netto-inkomen van: €2.890.

Update: Het Nibud bevestigt dat het bedrag klopt, alleen voor kinderen vanaf 21 jaar. Aanvulling op dit topic  HIER

We hebben nog een paar scenario’s uitgerekend (zie boven en de mobiele lezer hier), bijvoorbeeld: één ouder werkt fulltime voor minimumloon, de twee volwassen kinderen (van 18 en 20 jaar) ook. Samen houden ze netto €3.160 over (incl zorg- en vakantietoeslag), huurtoeslag krijgen ze niet. Inderdaad, ook zij komen lager uit dan het bijstandsgezin. Daar moet wat aan gebeuren, vond zelfs staatssecretaris Klijnsma. Dus, is de kostendelersnorm in het leven geroepen. Wat wil zeggen dat meerdere uitkeringstrekkers op één adres het met minder moeten doen. Dus wat krijgt bovenstaand gezin nu met de nieuwe bedragen? Volgens onze berekening €2.638 per maand netto, inclusief zorg- en vakantietoeslag exclusief huurtoeslag. Dat is €617 minder, bijna 20%. Maar omdat de huurtoeslag vanwege een lager inkomen dan wel €173 is, houdt dit gezin toch €2.811 over, 15% minder. En dat is nog steeds maar een beetje minder dan Jan Modaal. We hopen echt heelheelheel erg dat het Nibud (of wijzelf) een rekenfout heeft gemaakt. Ondertussen zijn wij even huilen in een hoekje.

bedraguitrapportnibudsp.png

Bonustabellen Voor de geïnteresseerde hebben we nog een paar bonusberekeningen uit het rapport (pdf) geplukt dat Nibud maakte in opdracht van de SP.

Hieronder ziet u de netto-inkomens van 25 voorbeeldgezinnen voor en na aanpassingen aan de kostendelersnorm. De bedragen zijn inclusief vakantie- en zorgtoeslag. In deze voorbeelden wordt ervan uitgegaan dat de kostwinner een modaal salaris verdient, bij het tweeverdienersgezin wordt gerekend met 1,5x modaal. Zo ‘krijgt’ de nr 3 uit dit rijtje – de alleenstaande ouder in de bijstand met een thuiswonend, werkend kind – niet €2.893 (zoals hier staat). Het kind verdient modaal en de ouder krijgt 60% van de WWB-norm, straks 50% (€793, straks €661). Samen hebben zij nu een netto-inkomen van €2.893.

voorbeeldinkomens-1.png

voorbeeldinkomens-2.png

Hieronder ziet u hoeveel de verschillende voorbeeldhuishoudens overhouden na de uitgaven aan ‘het basispakket‘, voor en na aanpassing aan de kostendelersnorm.

hoeveelhoudenzeover.png

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s