Freddy Heineken (Amsterdam 1923 – Noordwijk 2002) was een van de meest succesvolle ondernemers van ons land. En de rijkste

Freddy Heineken (Amsterdam 1923 - Noordwijk 2002) was een van de meest succesvolle ondernemers van ons land. En de rijkste

Freddy Heineken (Amsterdam 1923 – Noordwijk 2002) was een van de meest succesvolle ondernemers van ons land. En de rijkste: Hij liet bij zijn dood naar schatting 9.5 miljard na aan zijn dochter Charlene de Carvalho, die zijn rol bij Heineken heeft overgenomen.
Op zijn achttiende trad Freddy in dienst bij de brouwerij die zijn grootvader Gerard Adriaan begonnen was. De directie was niet bijzonder over hem te spreken en Fred werd al snel als verkoopmanager naar de VS gestuurd. ‘Weggepromoveerd’, vond hij zelf, maar hij deed er een hoop kennis op over marketing en reclametechnieken en kreeg uiteindelijk heel Amerika aan de ‘Haineken’.

Bierimperium
In 1948 keerde hij terug naar Nederland en in 1954 verwierf hij een meerderheidsbelang in de brouwerij. Fred Heineken, reclameman in hart en nieren, bemoeide zich persoonlijk met alle manieren waarop zijn bier aan de man gebracht werd: ‘Doe geen gekke dingen, mijn naam staat op die flesjes’. Hij was het ook die het groene etiket bedacht en de gekantelde e-tjes in het logo. In 1971 werd hij voorzitter van de Raad van Bestuur en in deze hoedanigheid zorgde hij voor een grote internationale expansie van zijn bierimperium.
Op 9 november 1983 nam zijn leven een wending toen hij werd ontvoerd door vijf Amsterdamse penozejongens, onder wie Willem Holleeder. Na drie weken in een Amsterdamse loods werd hij bevrijd.

Cool
Parool-fotograaf Wubbo de Jong fotografeerde Heineken in 1976, op de top van zijn macht, met een van de 10.000 sigaretten die hij naar schatting gerookt heeft. Iemand met geld, macht en charme, die persoonlijk bevriend is met ‘Franky’ Sinatra en Beatrix. ‘Something Cool’ heet zijn jacht. En dat is niet alleen van toepassing op Heineken het bier, maar ook op Heineken de man.

Archief Heineken

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s