Eerste beelden van de Stormramp (1953)

Op 1 februari 1953 werd Nederland ‘s nachts verrast door enorme hoeveelheden water. De ramp werd veroorzaakt door een zware stormvloed in combinatie met springtij, waarbij het water in de trechtervormige zuidelijke Noordzee tot extreme hoogte steeg.

Extra Polygoon journaal over de Watersnoodramp van 1953. Beelden van de kust bij ‘s Gravezande, Katwijk, Noordwijk en IJmuiden: overal zijn door de springvloed duinen en boulevards vernield. Ondergelopen spooremplacement van Rotterdam en water in de dijken van Zuid-Beveland en West-Brabant. Vernielde huizen en boerderijen. Geredde mensen in een opvangcentrum krijgen eten en kleding.

Overstroomde dorpen en weilanden op de Zuid-Hollandse, Zeeuwse eilanden en Zeeuws-Vlaanderen. De vernielde spoorbaan door Zuid-Beveland, militairen helpen evacuees langs de spoorbaan. In de Alblasserwaard wordt verdronken vee naar veewagens gesleept. Reddingsploegen varen langs boerderijen om vluchtelingen van de daken te redden. Verkenningsvliegtuigen zoeken de polders af.

Prins Bernhard bezoekt met een eigen vliegtuig het rampgebied. Luchtopnamen van de ondergelopen Hoekse Waard, en Schouwen-Duivenland. Luchtbeelden van ondergelopen
Oude Tonge, Oosterland en Stavenisse. In de haven van Stellendam liggen vele reddingsschepen, tevens worden lijkkisten gelost voor de verdronkenen. Groot opvangscentrum in Zierikzee. Militairen helpen evacuees naar elders te brengen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s