EU trekt chantage module open tegen Zwitserland

 

 
 »

  Pranavian – Flickr / Creative Commons by/2.0

De Europese Unie heeft het overleg over de Zwitserse deelname aan een aantal Europese miljardenprojecten stilgelegd. Brussel wil voorlopig niet meer praten met Bern vanwege de uitkomst van een Zwitsers referendum.

Vorige week stemde een kleine meerderheid van de Zwitsers voor het beperken van de toestroom van migranten uit EU-landen naar Zwitserland. Als gevolg daarvan tekende de regering een geplande deal met Kroatië niet. Die overeenkomst ging over het toelaten van Kroatische werknemers in Zwitserland.

Principes

Brussel eist dat de Zwitserse regering die overeenkomst alsnog tekent omdat vrij arbeidsverkeer een van de fundamentele principes is van de EU. Als Zwitserland gebruikmaakt van allerlei voordelen van de EU, dan moet daar ook wat voor tegenover staan, stelde de president van de Europese Commissie Barroso.

De onderhandelingen die nu zijn gestaakt gaan over het onderzoeksproject Horizon 2020, waar vele miljarden mee gemoeid zijn, en het Erasmus-onderwijsproject.

De Zwitserse regering zoekt naar een manier om de Kroatische deal toch te tekenen en tegelijkertijd de uitkomst van het referendum in acht te nemen.

http://nos.nl/artikel/612186-eu-legt-zwitserland-sancties-op.html

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s