Raadsverkiezingen: landelijke partijen dik op verlies , lokaal op winst !

Wie weten meer van wat er lokaal leeft dan de partijen uit de lokale samenleving die vrij zijn van Haagse druk, nu nog de lokale Burgemeester kiezen en we zijn weer een stap dichter bij meer invloed voor de burgers zelf./ AZ
 
(Arnhem heeft een Eigen ouderen partij, Arnhemse Ouderen Partij, voor iedereen van 50+ en meer)
 
 
 
 
donderdag 20 feb 2014, 07:14 (Update: 20-02-14, 07:48)
Een verkiezingsbord in Haarlem»

Een verkiezingsbord in Haarlem ANP

De populariteit van de gemeentepolitiek beleeft een historisch dieptepunt. Slechts 42 procent van de kiezers weet nu al zeker dat ze gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is de uitkomst van een onderzoek van TNS Nipo onder ruim 1300 mensen. Zorg is voor de kiezers het belangrijkste thema.

Het onderzoeksbureau verwacht op basis van het onderzoek en eerdere ervaringen dat op 19 maart niet meer dan 50 procent van de kiezers daadwerkelijk naar de stembus zal gaan. Dat zou het laagste opkomstpercentage ooit zijn bij gemeenteraadsverkiezingen.

Belangrijkste reden om thuis te blijven is het gevoel dat ‘de politiek toch niet luistert’. Anderen geven aan dat ze te weinig van lokale politiek en partijen weten om te gaan stemmen.

Ouderen en gehandicapten

De interesse in de gemeentepolitiek was nog nooit zo laag, stelt TNS Nipo. Sinds 1982 schommelde de interesse in de gemeentepolitiek tussen de 44 en 50 procent; bij deze verkiezingen is dat maar 36 procent.

Behalve de zorg worden ook ‘voorzieningen voor ouderen en gehandicapten’ als een belangrijk verkiezingsonderwerp gezien. Voor beide zaken geldt dat gemeenten er meer over te zeggen krijgen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 werd veiligheid nog als het belangrijkste thema gezien.

Lokale partijen

De lokale partijen worden samen ‘de grootste partij van Nederland’, verwacht TNS Nipo. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 was dat ook al zo en kregen de lokalen bijna een kwart van de stemmen. Dit jaar zal dat waarschijnlijk nog meer zijn, stelt het onderzoeksbureau.

Bekijk de peiling hier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s