Autobranche vreest Oekraïne-dip

Komt tweede recessie aan na korte opleving voor de EU door de Russische inval in de Oekraine.

Mark Fields zegt dat Rusland binnen twee tot drie jaar de belangrijkste markt van Europa wordt»

Mark Fields zegt dat Rusland binnen twee tot drie jaar de belangrijkste markt van Europa wordt AFP

Autofabrikanten maken zich zorgen over de situatie rond de Krim. Voor veel automerken is Rusland namelijk de afzetmarkt van de toekomst.

Dat is goed te merken op de Autosalon in Genève, de belangrijkste autobeurs van het jaar. Iedere vierkante meter van het Palexpo-complex, pal naast het vliegveld, is gevuld. 99 procent van de automerken is aanwezig op de autobeurs in het hart van West-Europa. Maar de exposanten richten hun blik steeds nadrukkelijker op Rusland.

“Rusland wordt binnen twee à drie jaar de belangrijkste markt van Europa”, zegt Mark Fields, bestuurslid van Ford. “Kort geleden verkochten we er twee modellen, nu acht. De vraag stijgt explosief.”

Reddingsboei

Rusland is niet alleen een snel groeiende afzetmarkt. Het is ook het land dat heeft gezorgd dat autofabrikanten de economische schade van de afgelopen jaren konden beperken. Het land fungeerde als reddingsboei. Grote verliezen in West-Europa werden weggepoetst met plussen in Rusland (en ook in China en Brazilië).

Ook het Zuid-Koreaanse Hyundai richt het vizier op Rusland. “Wij zijn daar momenteel de nummer twee en willen graag nog een stap omhoog”, zegt topman Allan Rushforth. “We hebben een fabriek in Sint-Petersburg en hebben daardoor al veel ervaring op de Russische markt. We weten hoe het werkt. Er liggen veel kansen.”

Zorgen

Het toenemende belang van Rusland als afzetmarkt is niet zonder gevaar. Autofabrikanten zijn bezorgd over de huidige spanningen in de Krim. “Zeker nu de interventie in Oekraïne kan leiden tot sancties voor Rusland. Wij houden de situatie scherp in de gaten”, zegt Ford-bestuurder Mark Fields.

Sergio Marchionne gaat nog een stap verder. De topman van Fiat/Chrysler voorziet een economische terugval. “Er is geen twijfel mogelijk. De politieke instabiliteit in het Oosten zal West-Europa raken.”

Marchionne houdt rekening met een dalende vraag naar auto’s als de spanning in Oekraïne niet snel wegebt. “Als de situatie zo blijft of verergert, zal dat leiden tot een verstoring van de markt in West-Europa. We zullen dan aanzienlijk minder auto’s verkopen.”

Bron: NOS

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s