Pechtold: ‘Gun Wilders niet de slachtofferrol die hij wil’

 

© anp. In het laatste weekend voor de gemeenteraadsverkiezingen ontmoeten PVV-leider Geert Wilders (L) en D66-leider Alexander Pechtold elkaar bij toeval tijdens het flyeren in de Lange Poten in Den Haag.

opinie Dat Wilders opnieuw een morele grens overschrijdt, betekent niet dat politici een democratische grens over moeten, zegt Alexander Pechtold. ‘Als wij voorstellen van de PVV categorisch zouden afwijzen, ontnemen wij hen feitelijk democratische rechten.’

 •  

   

  Ik wil niet onweersproken laten dat hij mensen uitsluit, dat hij geen oplossingen biedt en dat hij in Europa samenwerkt met partijen die anti-semitisme en homofobie prediken

Sinds de walgelijke gebeurtenissen op de verkiezingsavond van de PVV vorige week wordt hevig gediscussieerd over hoe we nu met Wilders moeten omgaan. De suggesties lopen uiteen. Negeren. Geen gezamenlijke voorstellen meer indienen. Geen enkel PVV-voorstel meer steunen. Een cordon sanitaire. Politiek Nederland lijkt eindelijk wakker geschud. De collectieve verontwaardiging en verontrusting zijn terecht. Toch bieden deze antwoorden op Wilders’ politiek van de verdeeldheid geen oplossing.

Al ruim zeven jaar doen Geert Wilders en andere PVV’ers vreselijke uitspraken over moslims en Marokkanen. Een tsunami van islamisering zou over Nederland spoelen. Schiet Marokkaanse reljongeren in hun knieën. Voer een kopvoddentaks in. Zet miljoenen moslims die problemen veroorzaken Europa uit. Op verzoek van de PVV heeft de Tweede Kamer vorig jaar zelfs gedebatteerd over het ‘Marokkanenprobleem’. Spreker namens de PVV? Joram van Klaveren.

Voortdurende zoektocht
Sinds de oprichting van de PVV spreek ik Wilders aan op dit soort teksten. Vaak zeggen mensen mij: ‘Doe het niet, je maakt hem alleen maar groter.’ Ja, het is voor mij een voortdurende zoektocht naar de juiste toon, de juiste argumenten, de juiste boodschap. Maar ik wil niet onweersproken laten dat hij mensen uitsluit, dat hij geen oplossingen biedt en dat hij in Europa samenwerkt met partijen die anti-semitisme en homofobie prediken, zoals het Front National en het Vlaams Belang.

 •  

   

  Net als andere partijen in de Tweede Kamer steunen wij soms voorstellen van de PVV. Wij zullen dat blijven doen. Al was het maar omdat we anders gedwongen kunnen worden tegen onze eigen standpunten te stemmen

Op basis van fundamentele verschillen over ons mens- en wereldbeeld, over essentiële waarden en over de inhoud van onze partijprogramma’s heb ik een coalitie tussen D66 en de PVV altijd uitgesloten. Hetzelfde geldt voor onze lokale mensen in Den Haag en Almere, de enige steden waar de PVV in de gemeenteraad zit.

Toch steunen wij net als andere partijen in de Tweede Kamer soms voorstellen van de PVV. Bijvoorbeeld over het beperken van het gebruik van dienstauto’s bij de Belastingdienst of over het in stand houden van arbeidsmarktrelevante opleidingen in het beroepsonderwijs. Wij zullen dat blijven doen. Al was het maar omdat we anders gedwongen kunnen worden tegen onze eigen standpunten te stemmen. Dat is niet uit te leggen.  

Waarom geen cordon sanitaire?

 •  

   

  De stem van een PVV-kiezer is net zoveel waard als die van een kiezer van de PvdA, het CDA of D66

 •  

Inhoudelijk passen de uitspraken in de trend die Wilders zeven jaar geleden begon. Het structureel en systematisch wegzetten van bevolkingsgroepen is al jaren een pijler onder zijn politiek van verdeeldheid. Zijn politiek van angst. Angst voor het onbekende, voor het zogenaamd vreemde. Nieuw was het doelbewust ophitsen van een joelende menigte. Dat leidde tot een walgelijk tafereel. En ja, daarmee is weer een grens overschreden. Maar het feit dat Wilders opnieuw een morele grens overschrijdt, betekent niet dat wij een democratische grens over moeten.

Als wij voorstellen van de PVV categorisch zouden afwijzen, ontnemen wij hen feitelijk democratische rechten. Die kant wil ik als democraat niet op. Hoe abject hun ideeën soms zijn, ook parlementariërs van de PVV zijn gekozen volksvertegenwoordigers. De stem van een PVV-kiezer is net zoveel waard als die van een kiezer van de PvdA, het CDA of D66. Hun vertegenwoordigers verdienen daarom dezelfde rechten.

Gemakzuchtige machtspolitiek
Het is geen oplossing om PVV’ers te behandelen als parlementaire paria’s. Dan hebben we Wilders precies waar hij zelf wil zijn: in de slachtofferrol. Of ze nu met 15, 14 of 12 zijn, het isoleren van de PVV is gemakzuchtige machtspolitiek. Ongepast in een parlementaire democratie, waar ook de minderheid een stem heeft. Een democratie toont zich sterk door handelen dat de grenzen van democratie en rechtsstaat overschrijdt, juist binnen de democratie zichtbaar te maken en te bestrijden. Als één van de honderdvijftig volksvertegenwoordigers heb ik het voorrecht Wilders binnen dat democratisch debat van repliek te kunnen dienen. Het juridisch oordeel of er sprake is van strafbaar gedrag laten wij aan de rechter.

 •  

   

  Wie gemakzuchtig achterover leunt en Wilders isoleert, isoleert ook zijn kiezers

Er is nog een reden waarom ik een cordon sanitaire afwijs. Wie gemakzuchtig achterover leunt en Wilders isoleert, isoleert ook zijn kiezers. Juist met hen, veelal maatschappelijk betrokken mensen, wil ik het debat blijven zoeken. Niet door me te verlagen tot Wilders’ taalgebruik of door foute vergelijkingen, maar door argumenten te blijven wisselen, hen te overtuigen op basis van de inhoud en te laten inzien dat Wilders’ geschreeuw geen oplossing is voor de problemen die zij ervaren.

‘Dankzij mijn stem op hem ga jij nu het gesprek met mij aan. Dat is democratie’, hield PVV-stemmer Derk Boswijk me voor toen ik hem opzocht in mijn reeks gesprekken met PVV-kiezers waarvan ik in het boek Henk, Ingrid en Alexander verslag heb gedaan. Hij heeft gelijk.

Het gesprek blijven aangaan. Maatschappelijke tegenstellingen overbruggen. De polarisatie doorbreken. Dat is de dure plicht die politici hebben. Het is mijn antwoord op Wilders’ politiek van de verdeeldheid.

Alexander Pechtold is fractievoorzitter voor D66 in de Tweede Kamer.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3621596/2014/03/25/Pechtold-Gun-Wilders-niet-de-slachtofferrol-die-hij-wil.dhtml#.UzEQyKtCTY0.facebook

 

Advertisements

One thought on “Pechtold: ‘Gun Wilders niet de slachtofferrol die hij wil’

 1. “De polarisatie doorbreken”

  In elk geval is het Geert Wilders die deze polarisatie aan het doorbreken is. Artikel 1 van de Grondwet voorkomt en bestrijdt discriminatie niet! Domweg omdat discriminatie een menselijke eigenschap is. Om zich hiervan te vergewissen is weinig anders nodig dan het principe: “Ken Uzelve” toe te passen. ‘Ken Uzelve’ moge een Vrijmetselaar bekend voorkomen.

  Artikel 1 van de Grondwet- http://goo.gl/3hSSVW
  “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. …”

  De polarisatie is!:
  “De eerste zinsnede van het artikel geeft weer dat gelijke gevallen gelijk behandeld dienen te worden. Essentieel is dus om te bepalen of het in een betreffend geval gaat om gelijke of ongelijke gevallen.”

  “Om te bepalen of het om gelijke of ongelijke gevallen gaat, is het al zaak dat men in staat is de menselijke eigenschap van het discrimineren te gebruiken. Daarbij komt dat wie het principe ‘Ken Uzelve’ van de vrijmetselaren toepast, er vanzelf achterkomt dat er ook gevallen zijn, die gelijktijdig zowel ‘gelijk’ als ‘ongelijk’ zijn.

  Geert Wilders heeft volkomen gelijk met zijn streven Artikel 1 van de Grondwet af te willen schaffen. Het verschuift de aandacht en aldoende stuurt mensen met een kluitje het riet in.

  Wie heeft er belang bij, dat de aandacht van de meerderheid van het volk met een kluitje het riet ingestuurd wordt?

  Internet biedt uitkomst:
  “Queen Elizabeth II kondigt charter aan tegen LGBT-discriminatie in 54 landen”.
  http://goo.gl/kzwjyn
  Compleet met verkooppraatje!

  Kortom, de groep mensen uit de bovenlaag van de bevolking die de macht hebben, het het establishment. Ook in Nederland! Deze establishment groep weet ook wel dat discriminatie een menselijke eigenschap is, de establishment weet ook dat hun macht, bevoorrechte posities, levenswijzen en levensstijlen berusten op het instandhouden van het verdeel en heers principe. Het doel heiligt de middelen.

  Hierbij is taal een belangrijk gereedschap. Een ander woord voor ‘onderscheiden’ is ‘discrimineren’. Het Nederlands kent zowaar 41 synoniemen (verschillende woorden die hetzelfde betekenen) voor onderscheiden, een waarvan is ‘discrimineren’.
  http://goo.gl/KkDKsi

  Het is Geert Wilders die het establisment roet in het eten aan het gooien is. Er is voldoende informatie hierover te vinden op internet.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s