Codekraker Hitlerberichten dood

 

De geallieerden konden de ondergeschepte informatie gebruiken voor het plannen van D-Day»

De geallieerden konden de ondergeschepte informatie gebruiken voor het plannen van D-DayAFP

Een van de laatste codekrakers van het beroemde Britse Bletchley Park is overleden. Jerry Roberts overleed na een korte ziekte op 93-jarige leeftijd.

Roberts werkte vanaf 1941 als Duits taalkundige voor het team dat de codeberichten van de Duitse legerleiding probeerde te kraken. Die berichten werden verstuurd met de Tunny-code, een versleuteling die nog moeilijker te ontcijferen was dan de bekendere Enigma-code.

Het team slaagde er in 1942 in de code te kraken en kon zo meekijken in de bevelen die Hitler naar zijn generaals stuurde. Roberts ging er later prat op dat hij sommige boodschappen eerder las dan de mensen voor wie ze bedoeld waren.

D-Day

Volgens de BBC duurde de Tweede Wereldoorlog zeker twee jaar korter dankzij het werk van Roberts team. Zo hadden de geallieerden veel aan de onderschepte informatie bij de planning van D-Day.

Roberts zei later dat het team erin slaagde ongeveer 90 procent van de nazi-communicatie te lezen, zo’n 64.000 berichten.

http://nos.nl/artikel/628550-codekraker-hitlerberichten-dood.html

 

Was most top secret service during WOII Churchill’s ‘baby’, so important that years after WOII it was still a top secret, never in human history a service agency did more important work for humanity. / AZ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s