Blair: Grootste dreiging is radicale islam

 

Blair: Grootste dreiging is radicale islam -  Blair. Foto AFP

Blair. Foto AFP

Het Westen moet zich over zijn meningsverschillen met Rusland en China heen zetten en zich richten op de groeiende dreiging van de radicale islam. Dat heeft de Britse ex-premier Tony Blair woensdag gezegd. Volgens Blair moet het aanpakken van een „geradicaliseerde en gepolitiseerde vorm van islam” de absolute prioriteit zijn.

Veel mensen in het Westen zijn ‘merkwaardig genoeg huiverig’ om op te treden tegen krachten die volgens Blair ‘de mogelijkheid ondermijnen om vreedzaam samen te leven in deze tijd van globalisering’. Het Westen moet Rusland en China de hand reiken om samen de strijd aan te binden met islamitische extremisten, aldus Blair.

De Britse ex-premier was ook vol lof over de coup die het Egyptische leger vorig jaar pleegde. Volgens Blair was de staatsgreep terecht, omdat ‘de regering van de Moslimbroederschap niet zomaar een slechte regering was’. „Ze probeerde systematisch (…) alle instituten in het land over te nemen.” Het Westen moet zich vierkant achter de nieuwe machthebbers in Caïro scharen, omdat ‘de toekomst van de regio afhangt van Egyptes lot’.

Blair was van 1997 tot 2007 premier. Tegenwoordig is hij de gezant voor het Midden-Oosten namens het zogenoemde Kwartet: de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland.

 

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/blair_grootste_dreiging_is_radicale_islam_1_822264

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s