Oude vete met Juncker bedreigt kansen, EU soap over baantjes :)

 

Rancune kan Dijsselbloem opbreken

DEN HAAG, woensdag | door Niels Rigter en Wouter de Winther

Een oude vete tussen Jean-Claude Juncker en minister Dijsselbloem (Financiën) kan de kansen van de Nederlander op een prominent eurocommissariaat frustreren. De Luxemburger zou op wraak zinnen omdat de PvdA-bewindsman hem vorig jaar op tv als zuiplap wegzette.

Juncker is de gedoodverfde kandidaat om de nieuwe voorzitter te worden van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Een beslissing daarover valt waarschijnlijk de komende dagen, als de Europese regeringsleiders elkaar treffen voor topoverleg. Nederland aast met kandidaat Dijsselbloem op de prominente post van Begrotingszaken, nu nog in handen van ’begrotingstsaar’ Olli Rehn.

In de coalitie bestaat de vrees dat dat plan getorpedeerd zal worden. Want Dijsselbloem noemde Juncker, die jarenlang zelf de eurogroep leidde, op tv een ’verstokt roker en drinker’. In de entourage van de Luxemburger valt te horen dat hij niet zwaar tilt aan deze uitspraak. Maar bij de coalitie zijn signalen binnengekomen dat de kandidaat-voorzitter het hem juist nimmer heeft vergeven.

Volgens een Haagse bron staat Juncker op volledige excuses en moet Dijsselbloem die publiekelijk maken. Dat openlijke ’sorry’ komt er nooit, zo bezweren PvdA-betrokkenen. Een uitweg zou zijn dat de Europese leiders komend weekend meteen knopen doorhakken over een hele reeks belangrijke EU-posten. Dan heeft Juncker geen tijd om zich uitgebreid te verzetten of een lobby tegen Dijsselbloem op touw te zetten.

http://eservice-data.solidam.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/publication/telegraaf/native-app/issue/2014/06/25/0001/public/frame/c636e712d30f37c350889f9d3ca7ea3050a6daec.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s