DDR vredes held Dominee Christian Führer overleden R.I.P.

 

Dominee Christian Führer in 2009»

Dominee Christian Führer in 2009Marco Schulze – Wikimedia / Creative Commons by-sa

In Leipzig is de voormalige dominee van de Nikolaikirche, Christian Führer, overleden. Führer speelde 25 jaar geleden een belangrijke rol bij de ineenstorting van de DDR: het communistische Oost-Duitsland.

Führer organiseerde in de jaren tachtig elk maandag een “vredesgebed” in zijn kerk. Dat waren vreedzame protestbijeenkomsten tegen de onderdrukking door het communistische regime.

In de loop van 1989 nam het aantal deelnemers zo toe dat de kerk de deelnemers niet kon herbergen en de bijeenkomsten zich, tot ergernis van de autoriteiten, naar buiten verplaatsten.

Ommekeer

Aan de vooravond van de bijeenkomst op 9 oktober 1989 dreigden de politie en geheime dienst met ingrijpen. Het aantal deelnemers was toen groter dan ooit: maar liefst 70.000 mensen kwamen erop af, ook uit andere delen van de DDR.

Tot hun verbazing konden de deelnemers ongehinderd de ringweg rond het centrum op, niet gehinderd door de massaal aanwezige veiligheidstroepen. “Wir sind das Volk” en “Keine Gewalt!” waren de leuzen die klonken.

Ook daarna grepen de autoriteiten niet in, zodat de demonstranten hun tocht ongehinderd konden afmaken. Achteraf zei Führer dat deze uren beslissend zijn geweest: “Op de avond van 9 oktober waren we in een ander land dan waarin we die ochtend wakker waren geworden”.

Einde Muur

Over de vraag waarom de politie niet ingreep is achteraf veel gediscussieerd. Zeker is dat partijleider Honecker geweld wilde gebruiken. In het Politbureau was een machtsstrijd gaande, die ruim een week later tot de val van president Erich Honecker zou leiden.

Daarna was het hek van de dam. Ook in andere Duitse steden durfden demonstranten nu de straat op te gaan. Honecker werd vervangen door de gematigder partijleider Egon Krenz en enkele weken later maakte het regime bekend dat DDR-burgers het land mochten verlaten. Dat was het einde van de Berlijnse Muur.

Führer ontving samen met andere hoofdrolspelers uit 1989 de Duitse Nationalpreis. Zelf was hij te ziek om de prijs in ontvangst te nemen. Hij stierf vandaag op 71-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Leipzig.

 

Bron:NOS

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s