Obama’s angst

Voor de Democraten staat er morgen tijdens de senaatsverkiezingen een hoop op het spel. Onder leiding van Harry Reid maakt de partij van Obama nu de dienst uit in de Senaat, maar dat zou na morgen zo maar eens anders kunnen liggen. Mochten de Republikeinen zes zetels erbij krijgen, dan wordt het een stuk lastiger voor Obama en de zijnen om te regeren.

In acht staten spant het erom, waaronder in de 49ste staat Alaska. In deze verre, koude uithoek van de VS woont een eigengereid slag mensen: conservatief, maar niet voorspelbaar. Ze schaften in 1957 al de doodstraf af en zijn trots op hun onafhankelijkheid. Als dinsdag bij het optellen en aftrekken blijkt dat de beslissing afhangt van één of twee zetels, zouden de Alaskanen wel eens doorslaggevend kunnen zijn in de Battle for the Senate.

In augustus 2008 kreeg Obama het ook al even benauwd van Alaska, toen verkiezingsrivaal John McCain Sarah Palin als een duuveltje uit een doosje tevoorschijn toverde. Het ziet er naar uit dat de Alaskanen Obama en zijn lokale kandidaat Mark Begich een zware dinsdagnacht gaat bezorgen.

Wat klusjesman Dave Rykaczewski betreft kan Obama wel wat tegenwind gebruiken. Rykaczewski is Republikein, maar op zijn Alaska’s, volledig onafhankelijk. Zijn stem is nooit gegarandeerd, hij kan ook op een Democraat stemmen. Niet dit keer: de Amerikaanse Senaat moet volgende week worden heroverd op de Democratische meerderheid en haar leider. ‘Harry Reid moet weg.’

De peilingen geven de Republikeinse kandidaat Sullivan een voorsprong, maar polls zijn notoir onbetrouwbaar in Alaska. Misschien gebeurt het net als in 2008 dat een paar duizend kiezers beslissend zijn. Het is ook een ongrijpbaar volkje.

http://www.volkskrant.nl/foto/obamas-angst~p3781616/

Advertisements