Les Français d’abord!

Les Français d’abord!

Jean Marie Le Pen in 1978
 
Jean Marie Le Pen in 1978

Frankrijk is eind jaren zeventig in economisch zwaar weer terechtgekomen. Het sociale stelsel staat onder druk en de werkloosheid groeit iedere dag. Dan komt Jean Marie Le Pen, leider van de extreem rechtse partij Le Front National, met de oplossing. Als alle buitenlanders het land uit worden gezet is de werkloosheid zo verdwenen.

Jean Marie Le Pen tijdens zijn speech in Le Havre op 16 februari 1978
Zoom
Jean Marie Le Pen tijdens zijn speech in Le Havre op 16 februari 1978

Dit populistisch pragmatisme krijgt steeds meer aanhang, en het Front is een inmiddels niet meer weg te denken factor in de Franse politiek. Elke verkiezing komen ze dichter bij het presidentschap. Maar de grootste verworvenheid is dat Jean Marie Le Pen het extreemrechtse gedachtengoed in Frankrijk salonfähig heeft gemaakt. Het land heeft zich nooit echt goed rekenschap gegeven van zijn eigen ‘foute’ oorlogsverleden.

In Speeches komen we terecht op het platteland, waar twee weken na de beruchte toespraak van Le Pen in Le Havre op 16 februari 1978, de geestelijk vader van de speech, Francois Duprat, in zijn auto werd opgeblazen. Zijn vrouw overleeft de aanslag en leeft sindsdien afgezonderd in haar huis in Parijs. Maar nog altijd is ze overtuigd van de extreemrechtse ideologie van het Front National.

De partij heeft veel aanhang buiten de steden. In Brachay, Haute Marne, dorpje met 180 inwoners stemt 89% op de partij. Assaleck Ag Tita, een gevluchte Toeareg  stapt in het voorjaar van 2012 op de fiets om erachter te komen wat al die Front National-stemmers op het platteland beweegt. We reizen door naar Marseille waar Farid Smahi een overtuigd Front National-stemmer is en gaan met hem op bezoek bij zijn Algerijnse vader, die voor Frankrijk vocht in de jaren vijftig. Waar moeten alle buitenlanders heen als het Front National het voor het zeggen krijgt?

Tenslotte is er nog Alain Juppé, die evenals Le Pen in 1978 op verkiezingstournee was. Hij was de bedenker van het cordon sanitaire en voorkwam dat Le Pen in 2002 president werd. Maar lukt dat kunstje nog een keer?

http://www.npogeschiedenis.nl/speeches/afleveringen/Un-million-de-chomeurs-cest-un-million-d-immigres-de-trop.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s