Van Zondvloed terug naar een Aards Paradijs

Een verkoopster staat op de markt met een mand vol erwten. Voorbijgangers pikken er telkens één uit. Deze diefstal is zo minuscuul dat geen wet het verbiedt en geen rechter zal dit bestraffen. Op het einde van de dag is de mand echter leeg en de arme vrouw heeft geen geld om eten te kopen voor haar kinderen.

Deze passage komt uit de Talmud. Vaak kan duizend jaar oude joodse wijsheid ons veel leren voor de dag van vandaag. Dit verhaal zegt iets over het onrecht dat mensen elkaar dag in, dag uit aandoen. Vaak heel kleine dingetjes, maar alles samen genomen wordt daardoor veel leed veroorzaakt. Volgens Talmoedgeleerden was het onrecht dat mensen elkaar voortdurend aandoen, de belangrijkste oorzaak van de Zondvloed. God strafte de mensen niet zozeer omdat ze seksueel zich zo pervers gedroegen, maar vooral omdat zij onrechtvaardig waren tegenover elkaar. Slechts Noë en zijn familie waren nog rechtvaardig genoeg om te mogen overleven, zodat de mensheid een tweede kans kreeg.

We zitten opnieuw in een vergelijkbare situatie. Wie een nutteloze rit maakt met de auto, pleegt geen strafbaar feit. Ook niet diegene die iets koopt waarvan de productie tot milieuschade heeft geleid. Maar al die gedragingen samen, door miljarden mensen, leiden onherroepelijk tot een onomkeerbare vernietiging van ons ecosysteem. Het zal God niet zijn die de mensheid zal straffen. De mens zelf veroorzaakt de Apocalyps. De Zondvloed in deze tijden wordt al aangekondigd door wetenschappers die de stijging van de zeespiegel hebben berekend. Misschien zal het niet zozeer een Zondvloed zijn die tot de eliminatie van de mensheid zal leiden, maar een plotseling keerpunt in de natuur. Bijvoorbeeld als de permafrost is opgewarmd en zoveel methaan in korte tijd in de atmosfeer komt dat we nauwelijks nog kunnen ademen.

Gisteren bezocht ik het Mauritshuis in Den Haag. Dit museum bezoek ik elk jaar drie of vier keer. Ik nam mij voor vooral eens te kijken naar landschapsschilderijen. De onderwerpen zijn bijvoorbeeld een duinenlandschap in de zeventiende eeuw, een boerderij verscholen tussen de bomen, een landweg, een dorpsherberg of een winterlandschap. Wat een heimwee voel ik dan naar een wereld zonder industrie, zonder beton, zonder asfalt,…

Natuurlijk was het niet altijd Vlaamse Kermis in die tijden. Als je toen dood ging, duurde de doodsstrijd soms dagenlang onder verschrikkelijke pijnen. Er gebeurden verhoudingsgewijs vijftig keer meer moorden dan nu. Maar onze tijd is ook niet zonder lijden: hoeveel mensen worden er niet uiteengerukt of levend verbrand bij auto-ongevallen? Hoeveel ouderen of doodzieke mensen worden niet nodeloos en tegen hun wil in leven gehouden met mechanische middelen?

De toekomst voorspellen is onmogelijk. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd voorspeld dat tegen het jaar 2000 de mensen een kolonie zouden hebben op de maan of op de planeet Mars en dat reusachtige ruimteschepen als kleine steden zouden rondzweven. Niets van dit alles is waar geworden. Niemand heeft toen het internettijdperk voorspeld en dat heeft de wereld grondig veranderd.

Hoe moeilijk voorspellen ook is, de nieuwe Zondvloed of wat voor Apocalyps er ook moge komen, die komen er zeker aan. Het gaat om processen die wetenschappelijk zijn aangetoond.

Ik hoop dat na de door de mensen veroorzaakte Apocalyps de mensheid een derde kans krijgt.

link                                         

Dat we terug mogen leven in een bijna ongerepte natuur. Dat rond de steden er grote tuinbouwgebieden liggen waar de burgers komen werken. Waar de landschappen van weleer worden hersteld. Waar machines en auto’s volledig uitgebannen zijn. Waar de mensen in hun eigen omgeving blijven en er goed voor zorgen. Waar het sociaal leven de beeldbuis heeft verdrongen. Kortom, waar de mensen hun Aards Paradijs hebben teruggevonden.

zie ook mijn bijdragen aan ThePostOnline ( 1 miljoen bezoekers per maand)

Advertisements

One thought on “Van Zondvloed terug naar een Aards Paradijs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s