Geen haat

love-parijs

Journalist Antoine Leiris van de zender France Bleu die vrijdag zijn vrouw heeft verloren bij de aanslag op de concertzaal Bataclan heeft op Facebook een bijzonder bericht gestuurd aan de terroristen die vrijdagavond Parijs teisterden.

“Jullie hebben het leven gestolen van een buitengewone persoon, van de liefde van mijn leven en de moeder van mijn zoon, maar jullie krijgen mijn haat niet. Ik weet niet wie jullie zijn en dat wil ik ook niet weten, jullie zijn dode zielen.

Als die God voor wie jullie blind doden ons naar zijn evenbeeld heeft geschapen, dan is elke kogel in het lichaam van mijn vrouw, een verwonding van zijn hart. Ik ga jullie dus niet mijn haat cadeau doen. Jullie hebben je best ervoor gedaan, maar haat beantwoorden met woede zou betekenen dat ik toegeef aan dezelfde onwetendheid die jullie heeft gemaakt tot wat jullie zijn.

Jullie willen dat ik bang ben, dat ik met wantrouwen naar mijn medeburgers kijk, dat ik mijn vrijheid opgeef voor de veiligheid. Vergeet het. Dezelfde speler aan zet. Ik heb haar vanmorgen gezien. Eindelijk, na nachten en dagen wachten. Ze was net zo mooi als toen ze vrijdagavond wegging, net zo mooi als toen ik twaalf jaar geleden tot over mijn oren verliefd op haar werd.

Natuurlijk ben ik verpletterd door verdriet, die kleine overwinning moet ik jullie laten, maar die zal van korte duur zijn. Ik weet dat ze elke dag bij ons zal zijn en dat we elkaar weer tegen zullen komen in dat paradijs voor de vrije zielen waar jullie nooit terecht zullen komen.

Wij zijn met zijn tweeën, mijn zoon en ik, maar we zijn sterker dan alle legers ter wereld. Ik heb trouwens geen tijd meer voor jullie, ik moet naar Melvil die net wakker wordt na zijn middagdutje. Hij is net 17 maanden, hij gaat een tussendoortje eten, net als anders en dan gaan we spelen, net als anders en heel zijn leven zal die kleine jongen jullie bespotten door gelukkig en vrij te zijn. Want ook zijn haat gaan jullie niet krijgen.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s