Churchills nazaten…………

Churchills nazaten zijn helaas kleinduimpjes
© Getty Images

Churchills nazaten zijn helaas kleinduimpjes

Groot-Brittannië

Brexit is een uitnodiging aan het Kremlin om de westerse eensgezindheid te testen.

De buitenwereld kan slechts verbijsterd toekijken als een gerespecteerd lid van de eigen club zich belachelijk maakt. De Brexit heeft nu al tot een totale ontluistering van de Britse politiek geleid, wat voor de Britten zelf een veel groter probleem is dan voor Europa. In Brussel zal menigeen ook stilletjes in zijn vuistje lachen; dat komt er nu van, die Brexiteers zijn niet eens in staat om hun eigen land te besturen.

Zulke toestanden zijn meestal tijdelijk. Amerika heeft de Lewinsky-affaire overleefd en Hillary Clinton kwam er zelfs sterker uit. Het einde van de euro is veelvuldig voorspeld, maar hij is er nog steeds. Nederland kent zijn perikelen met Fortuyn en Wilders, Italië had Berlusconi, in maart werd België tot failed state verklaard. In elke democratie schuilt een neiging tot zelfdestructie, dus ook in de oudste democratie ter wereld, de Britse.

EU drijft voort op crises

Wie zoals Cameron een referendum uitschrijft over de Europese Unie, zet het hele buitenlands beleid van zijn land tegenover zijn bondgenoten op het spel

Niet de Europese Unie, die aan crises gewend is en daarop voortdrijft, maar de NAVO, vandaag in Warschau bijeen, is het hardst geraakt door de Brexit. Weliswaar kan de Brexit nog worden afgeblazen, maar zover als nu had het nooit mogen komen. Zij is een psychologische dreun die de mythe ontkracht dat alle democratieën in tijden van nood solidair zijn. De NAVO staat of valt met artikel Vijf, met het idee dat een aanval op de één een aanval op allen is. In de Brexit-campagne heeft dit geen enkele rol gespeeld, ook niet voor premier Cameron die het referendum uitschreef om in de EU te blijven. Het ging alleen om economie en een mythische ‘soevereiniteit’.

Zo zeker zijn de Britten van hun band met Amerika, hun rol in de NAVO, en het voortbestaan van het Engels als lingua franca (óók als voertaal in Europa als zij niet meer meedoen), dat daarover geen discussie is geweest.

Wie zoals Cameron een referendum uitschrijft over de Europese Unie, zet het hele buitenlands beleid van zijn land tegenover zijn bondgenoten op het spel en moet er rekening mee houden dat hij verliest. Dat is gokken, en je gokt niet met de EU, en zeker niet met de NAVO, het fundament van de westerse veiligheid die in laatste instantie van een geloofwaardige nucleaire afschrikking afhangt.

Stuntwerk van Poetin

Brexit is een uitnodiging aan het Kremlin om de westerse eensgezindheid te testen

Brexit is een uitnodiging aan het Kremlin om de westerse eensgezindheid te testen. Poetin is echt de man voor zulk stuntwerk. Dat de hele politieke kaste in het Verenigd Koninkrijk dat veronachtzaamt, laat zien wat voor kleinduimpjes er actief zijn.

Daarbij is Groot-Brittannië niet zomaar een land, maar een kernstaat van het Westen. Hetzelfde gold voor Frankrijk, dat zich in 1966 onder Charles de Gaulle terugtrok uit de militaire tak van de NAVO om vier decennia later weer geruisloos terug te keren. De Gaulle was ook behept met een mythische kijk op de eigen natie, maar de Britten zijn nooit zo diep gevallen als de Fransen, die in 1940 voor Hitler capituleerden en een getroebleerde relatie hebben met hun eigen verleden.

Churchill-mythe

Churchill was een mystieke, theatrale persoonlijkheid, met de gave van het woord

De Britten hebben Winston Churchill, de grote man die het in mei 1940 van Chamberlain overnam en van het eenzaam standhoudende Brittannië een licht maakte in de duisternis. De Churchill-mythe speelt hen parten en is bovendien een groter verhaal dan van de Britten alleen.

Over Churchill zijn dikke boeken geschreven, niet in de laatste plaats door de grote man zelf. De Britse Conservatieven ontlenen er tot op heden een gevoel van eigenwaarde aan dat al hun feilen in de schaduw stelt.

Churchill was een mystieke, theatrale persoonlijkheid, met de gave van het woord. Niet voor niets kreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur. Overtuigd van de superioriteit van het Britse ras voorzag hij een leidende rol voor de Engelstalige volkeren, waarin samen met Amerika werd opgetrokken. De Britten wisten daarbij op grond van hun koloniale ervaring hoe de wereld in elkaar stak en konden Amerika de weg wijzen, zoals de oude Grieken de Romeinen.

Voorliefde voor retoriek

Met hun voorliefde voor retoriek grijpen de Britten graag terug op hun klassieken (Shakespeare) en soms vraag je je af of ze niet nog erger zijn dan de moderne Grieken. Maar feit is dat Churchill aan de ideële basis lag voor de overwinning op Hitler en met zijn Fulton-speech in 1946 als eerste waarschuwde voor een IJzeren Gordijn in Europa. Als geen ander begreep hij dat de democratieën zich moesten verenigen tegen totalitaire dictaturen, dé les van de jaren dertig en hét strategische verhaal achter het Atlantisch Bondgenootschap.

Die grotere westerse boodschap is door het Brexit-kamp onderuit gehaald, onder leiding van Boris Johnson, een Churchill-biograaf die nu als (anti)held van de terugtocht de boeken ingaat.

Het maakt de Brexit tot een ontluisterend woordenspel, niet alleen voor de Britten, maar ook voor anglofielen in de rest van de wereld.Reacties (8)

 • toshiba – vrijdag 8 juli 14:21

  Raar verhaal dit. De navo is een geheel ander bondgenootschap dan de EU. Heeft niets met elkaar te maken, behalve dan dat er veel landen uti de EU ook in de Navo zitten. Maar de parallel is gewoon dom

 • ir. Hans R. van der Woude – vrijdag 8 juli 13:38

  Het is zeer te hopen dat de UK zich herpakt volgens de beste tradities van het land. De NAVO is nu op de plaats waar het met zijn. De oostgrens bewaken. Poetin en alle Russen in Rusland, kunnen er op vertrouwen dat de NAVO de Russische grens nooit zal oversteken. Met de militaire afschrikking van de NAVO is de calculatie dat Poetin met zijn leger netjes in Rusland blijft. Daar is hij rationeel genoeg voor. Er hoeft dus helemaal geen bloed te vloeien.

 • Giordano Bruno – vrijdag 8 juli 13:31

  Er is nog een enkele twijfel, na dit soort uitspraken: ‘Brexit is een uitnodiging aan het Kremlin om de westerse eensgezindheid te testen’ … De Koude Oorlogshetzers zitten in het westerse kamp, en het zit er boordevol mee. “Kijk hoe die Russen ons provoceren met hun vliegtuigen boven onze oorlogsbodems vlak voor hun kust”.

 • Komeinie – vrijdag 8 juli 12:59

  Hetgeen Dirk-Jan van Baar zich duidelijk niet afvraagt is hoe Winston Churchill de EU van nu zou bezien, indien hij voor enige tijd mocht terugkeren uit het dodenrijk en hier iets over zou kunnen zeggen! Hetgeen ik hierover kwijt wil is dat we eerst Groot Brittannië eens de gelegenheid moeten geven om weer een koers te laten varen in plaats van dit soort hersenspinsels neer te zetten!

 • TvanO – vrijdag 8 juli 12:57

  Ik heb nog geen zweem van een Visie of een Plan gezien, geen aanzet tot een Grand Design. Theresa May zal hard gaan onderhandelen mocht zij premier worden, dat is het zo’n beetje. De wereld wacht op een beslissende manoeuvre en de Britten trekken zich terug in interne politieke partijstrijd, ook Labour is bezig zichzelf te vernietigen. Het wachten is op een volwassen staatsman/vrouw die daadwerkelijk verantwoordelijkheid neemt en handelt. Ik heb lichte hoop dat May dat zal zijn. En dat de eurofanaat/wreker Juncker aan de kant wordt geschoven tbv een pragmaticus. Rutte for Negotiator!

 • Meneer Dick – vrijdag 8 juli 12:48

  Maar de globalisering gaat in een hogere versnelling dankzij de Britten. Een partij, die bij de volgende formatie voor hogere lasten pleit, die doet echt niet mee.

 • econoom – vrijdag 8 juli 10:50

  Dirk-Jan Van Baar legt een link tussen EU en NAVO, Dat zij twee verschillende grootheden. Het VK blijft lid vd NAVO. Dat is het belangrijkste. Van de politieke kracht van de EU wordt niemand bang. Dat is een krachteloos gezelschap bestuurd door fantasieloze bureaukraten.

 • ir. Hans R. van der Woude – vrijdag 8 juli 10:42

  Ze zullen zich echt snel moeten herstellen en intussen moet de NAVO in het oosten laten zien dat er niet te sollen valt met de NAVO. Poetin en alle Russen in Rusland kunnen gerust zijn dat de NAVO nooit Rusland zal aanvallen, maar de Baltische Staten e.a. kunnen niet gerust zijn dat Poetin hen niet zal aanvallen. De NAVO is de militaire afschrikking om Poetin binnen de grenzen van Rusland te houden. Als dat goed begrepen wordt dan vloeit er geen druppel bloed. Gelukkig is Poetin een rationele man.

http://www.volkskrant.nl/opinie/churchills-nazaten-zijn-helaas-kleinduimpjes~a4335660/

Advertisements

2 thoughts on “Churchills nazaten…………

 1. “Some of my cousins who had the great advantage of University education used to tease me with arguments to prove that nothing has any existence except what we think of it. The whole creation is but a dream; all phenomena are imaginary. You create your own universe as you go along. The stronger your imagination, the more variegated your universe. When you leave off dreaming, the universe ceases to exist.”

  Winston S. Churchill (http://henry.pha.jhu.edu/churchill.pdf)

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s