Exentrieke hertog verloor nooit zijn noblesse oblige

Gerald Cavendish Grosvenor.
Gerald Cavendish Grosvenor. © AFP/Getty Images

Zesde Hertog van Westminster overleden

Het is een van de mooiste stadslegendes van Londen. De Amerikanen willen de grond waarop hun ambassade op Grosvenor Square kopen en benaderen de pachter, de Zesde Hertog van Westminster.

Echte wereld

Zijn noblesse oblige heeft hij nooit verloren.

In het voorjaar schatte The Sunday Times zijn vermogen op 9,35 miljard pond, waarmee hij op de zesde plaats van het Verenigd Koninkrijk stond, net voor de erven-Heineken. Zijn noblesse oblige heeft hij nooit verloren. Toen het stadsdeel Westminster eind jaren negentig sociale woningen in Pimlico wilde verkopen die zijn overgrootvader voor arme arbeiders had laten bouwen, stapte de hertog naar de rechter om deze sociale zuivering tegen te gaan. Hij won, hetgeen een socialistische politicus deed opmerken dat sommige ‘nobs’ (nobelen) weten hoe de echte wereld in elkaar zit.

Gerald Cavendish Grosvenor werd op 22 december 1951 in het Noordierse Omagh geboren. Zijn vader stuurde hem naar kostschool Harrow, een ervaring die hem ertoe heeft gebracht zijn eigen kinderen naar gewone scholen te sturen. Hij ging het leger in en beheerde de vastgoedportefeuille, waarvan de oorsprong ligt bij Willem de Veroveraar die zijn verre voorvaderen Chester had geschonken. In 1677 boorde de familie een goudmijn aan toen Sir Thomas Grosvenor de 12-jarige Mary Davies huwde. Haar bruidsschat was een boerderij nabij de Londense stadsgrens, Mayfair.

Aardige koning

Discipline en plichtsbesef waren de belangrijkste karaktertrekken van de kettingrokende hertog die kroonprins Charles kon rekenen tot zijn beste vrienden. Zijn 25-jarige zoon Hugh is een peetvader van prins George. Het was geen excentrieke aristocraat, maar eentje  die keurig op het familiebezit paste en elke financiële crisis overleefde, al verloor hij een miljard na het EU-referendum. In Chester werd hij beschouwd als een aardige koning. ‘Hij is vriendelijk, voorkomend en heeft een aanstekelijke lach,’ schreef Gyles Brandreth, de televisiemaker die deze stad in het parlement vertegenwoordigde.

Tegenover The Financial Times beweerde de hertog eens dat hij liever niet stinkend rijk was geboren, om vervolgens in te gaan op zijn zuinigheid. ‘Ik haat het als de lichten aan worden gelaten. Gisteravond maakte ik een rondje door het huis om ze allemaal uit te doen.’ In dat huis was hij dolgelukkig met zijn vrouw Natalia, een nazaat van de Russische dichter Alexander Poesjkin. Met haar kreeg hij drie dochters en een zoon. Laatstgenoemde, de 25-jarige  Hugh Grosvenor, wordt de Zevende Hertog van Westminster, de Baas van Belgravia en de Manager van Mayfair.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s