Gerald Grosvenor (1951-2016) De zesde hertog van Westminster was zich bewust van de herkomst van zijn vermogen.

Eigenaar van grond in zestig steden op vijf continenten

 

De hertog van WestminsterFoto Toby Melville / AFP

De donkerblauwe vakjes van het Londense Monopoly-bord? In handen van de hertog van Westminster. Hotel Claridges? De mooiste pleinen en straten in de wijk Belgravia, rond de hippe cocktailbarren van Bermondsey? Bond Street? Idem.

Dinsdag overleed de zesde hertog van Westminster, Gerald Cavendish Grosvenor, op 64-jarige leeftijd, nadat hij op een van zijn drie landgoederen (Abbeystead) plots onwel was geworden. Zoon Hugh (25) erft de titel, het vastgoed en het vermogen – volgens de Sunday Times 11 miljard euro. Tot de komst van rijke buitenlandse investeerders waren de Grosvenors altijd de rijkste Britten.

Gerald was zich ervan bewust dat zijn vermogen grotendeels te danken was aan de ondernemende generaties vóór hem. Toen de Financial Times hem eens de standaardvraag stelde wat jonge ondernemers van hem konden leren, antwoordde hij dat „hun voorouders goed bevriend moesten zijn geweest met Willem de Veroveraar”. Aan die vriendschap is het familielandgoed in Cheshire te danken. De vastgoedmarkt betraden de Grosvenors pas zeshonderd jaar later, toen zij in 1677 ruim 200 hectare „moeras, weide en boomgaarden” kochten ten westen van de City of Londen. Dat gebied is nu het centrum van Londen. Toen George IV Buckingham House tot paleis liet verbouwen, kochten de Grosvenors het naastgelegen land: nu de zeer chique wijk Belgravia. In de jaren vijftig werden de vastgoedactiviteiten door Gerlads vader gespreid. Sindsdien ligt 44 procent van de investeringen van de Grosvenor Group buiten het Verenigd Koninkrijk. De familie bezit grond in zestig steden op vijf continenten.

De zesde hertog gaf zijn eigen droom van een militaire carrière op toen zijn vader in 1979 overleed. Hij bleef wel reservist, en klom op tot generaal-majoor. Zijn soldaten begrepen niet waarom hij „in de vrieskou buiten sliep en niet op de Bahama’s rondbanjerde”, vertelde hij in 1996 tegen The Independent. „Men denkt dat de rijken lui zijn. Jan met de pet kan net zo goed zijn leven verspillen als een hertog. En persoonlijk ben ik liever Jan met de pet. Want de tabloids vinden het niet interessant als hij zijn leven verspilt, wel als het een hertog is.”

Bron NRC

 

Zoon Hugh (25) erft de titel, het vastgoed en het vermogen – volgens de Sunday Times 11 miljard euro. En……………….hoeft geen successierechten te betalen, want dat systeem kent GB niet. Volkomen onredelijk naar de andere kinderen toe, maar zo blijft het vermogen bij elkaar, de andere kinderen krijgen natuurlijk genoeg uit de familie foundation maar de oudste zoon erft alles . (ik weet niet of als het oudste kind een vrouw is dat ook zo is trouwens, zou me niet verbazen als het niet zo is) Ik besef dat dit artikel voor linkse mensen en jaloerse rechtse mensen pittig is .  🙂  AZ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s