Etgyptenaar weigert hand van Israëliër op judomat

Egyptenaar Islam El Shehaby (R) weigert de hand van Israëliër Or Sasson.
Egyptenaar Islam El Shehaby (R) weigert de hand van Israëliër Or Sasson. © AP

Sport verbroedert, maar voor sommige sporters is het lastig over de wereldpolitieke problemen heen te stappen. Zoals vrijdag op de judomat in Rio, waar de salafistische moslim Islam El Shehaby weigerde de hand te schudden van Israëliër Or Sasson.

Voor de wedstrijd was El Shebaby (34) onder druk gezet door conservatieve Egyptische landgenoten om helemaal niet te vechten met Sasson (25), meldt persbureau AP. Hij hield het na de wedstrijd bij een schuddend hoofd en een bungelende hand van de Israëliër, nadat die hem had verslagen voor een plek in de halve finale in de categorie +100 kilo.

Toen El Shebaby vervolgens ook nog zonder buigen naar zijn tegenstander de mat wilde verlaten, greep de scheidsrechter in. De judoregels schrijven voor dat tegenstanders na afloop uit respect naar elkaar buigen. Hij gaf een zuinig knikje, wat El Shebaby op boegeroep kwam te staan van het publiek.

‘Beetje vreemd’

Tegen AP wilde El Shebaby niet reageren. Sasson zegt niet verrast te zijn. ‘Ik wist dat hij het niet ging doen.’ Verder wil hij er niets over zeggen: ‘Dit was zijn beslissing’. Maar zegt dan toch: ‘Het was wel een beetje vreemd’.

Het Egyptisch olympisch comité vindt dat ook, en heeft afstand genomen van El Shebaby’s gedrag. Het Internationaal Olympisch Comité gaat het incident onderzoeken, maar noemde het alvast ‘onacceptabel’ in het licht van de olympische gedachte. De internationale judobond spreekt van ‘vooruitgang’, simpelweg omdat de wedstrijd tussen de twee plaatsvond.

Het is niet voor het eerst dat een Egyptische judoka een Israëlisch hand weigert. Ramadan Darwish deed dit in 2011 en 2012 ook bij Arik Zeevi.

Bron VK

Gast had meteen weggestuurd moeten worden , no politics on games .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s