Britten hebben geen haast om EU te verlaten, als het al ooit zal gebeuren .

 

 

Britse regering blijkt onvoorbereid

‘We gaan de strijd aan en dan zien we wel.’ Zo verwoordde oer-euroscepticus Alan Sked, in de geest van Napoleon, eerder dit jaar het strijdplan van de Brexiteers. Het blijkt inderdaad zo te gaan, met als gevolg dat de Britse regering onvoorbereid is en de Brexit tot 2019 zou willen uitstellen.

Premier Theresa May is met haar man aan het wandelen in de Zwitserse Alpen, veilig buiten de EU. Op Downing Street 10 wachten straks nieuwe bergen waarvan de Brexit er een van de buitencategorie is. ‘Brexit is Brexit’, heeft ze tot nu toe dapper gezegd, maar daar bleef het dan ook bij – afgezien van de vaststelling dat het dit jaar nog niet zal lukken.

Nu hebben twee leden van haar kabinet volgens The Sunday Times tegen vooraanstaande zakenlui gezegd dat het zeker nog een jaar zal duren voordat het uittredingsmechanisme in werking kan treden. Dat zou betekenen dat de Britten op z’n vroegst in 2019 hun eigen weg zullen gaan. Nigel Farage en andere ‘harde Brexiteers’ zouden veel liever zien dat May nog dit jaar de afscheidsbrief naar Brussel verstuurt, maar dat acht Downing Street onverstandig.

Tactisch probleem voor May

Ik hoop dat ik geen politieke comeback hoef te maken

Nigel Farage

Volgens de gokkantoren is de kans zelfs toegenomen dat de Brexit helemaal nooit zal plaatsvinden. Ook Farage lijkt nattigheid te voelen. De oud- UKIP-leider aan wie het referendum te danken is, sprak al van verraad van de 17 miljoen Brexit-stemmers en liet doorschemeren dat hij desnoods een politieke comeback gaat maken. ‘Maar ik hoop dat ik dat niet hoef te doen.’

Voor May is er allereerst een groot tactisch probleem. Er komen twee belangrijke verkiezingen aan op het vasteland. De Fransen gaan in het voorjaar naar de stembus, de Duitsers in het najaar. Voor die tijd zullen Angela Merkel en François Hollande, met het oog op de eigen kiezers, niet geneigd zijn veel concessies te doen aan de Britten. Een sterke eurosceptische verkiezingswinst in die landen zou de pokerhand van de Britten danig versterken.

Er ligt ook een flinke hobbel in eigen land: de Britten zijn onvoorbereid. Zelfs voor het boegbeeld van de Brexit-campagne, Boris Johnson, kwam de uitslag als een verrassing. Er is een acuut gebrek aan ervaren onderhandelaars. Doordat de Britten 43 jaar lang geen handelsverdragen meer hebben afgesloten – dat was de taak van de Europese Commissie – zijn er hooguit twintig handelsjuristen voor handen, van wie de meesten ironisch genoeg in Brussel werken.

Leger van verdragsjuristen en handelseconomen

Brexit-minister David Davis.
Brexit-minister David Davis. © AFP

Daar tegenover staat een leger van zeshonderd verdragsjuristen en handelseconomen in Brussel. De Britten kunnen consultants inhuren, maar die kunnen, zo merkte de leider van de Liberaal-democraten op, wel zesduizend euro per dag kosten. Brexit-minister David Davis heeft de helft van de 250 benodigde ambtenaren binnengehaald, zijn collega voor Internationale Handel, Liam Fox, zit nog maar op eentiende.

Fox heeft nu zijn vizier gericht op het ministerie van Buitenlandse Zaken van Boris Johnson. Hij stelt voor het kroonjuweel der departementen op te splitsen. Volgens de Schot moet Johnson zich voortaan alleen bezighouden met veiligheid en diplomatie, terwijl hijzelf de ambtenaren krijgt die zich met economische onderhandelingen moeten bezighouden. Johnson is op z’n zachtst gezegd not amused.

Davis ploegt zich ondertussen door duizenden pagina’s aan handelsanalyses heen. Wat hij precies wil, is nog onbekend. Hij deed drie jaar geleden mee aan een Brexit-prijsvraag, maar zijn essay over het leven na een Brexit bereikte de shortlist niet. Een gepensioneerde ambtenaar won de prijs, een ton.

Hoop op Britse improvisatievermogen

Terwijl de ‘Drie Brexiteers’ kibbelend voortmodderen, probeert de rest van de regering de nevenschade van de historische beslissing zo veel mogelijk te beperken. Minister van Financiën Philip Hammond heeft boeren, wetenschappers en andere ontvangers van subsidies uit Brussel beloofd dat ze in de jaren na een Brexit volledig door Londen worden gecompenseerd. Het gaat om meer dan 7 miljard euro per jaar. De Britten betalen het dubbele aan het EU-lidmaatschap.

Ondanks de tot nu toe bescheiden economische neveneffecten van de Brexit-stem en de schijnbare stuurloosheid van de pleitbezorgers ervan, is er volgens opiniepeilingen nog evenveel steun voor een Brexit als op 23 juni.

Veel hoop is gevestigd op het befaamde improvisatievermogen van de Britten. Bij de bouw van de Eurotunnel zei de Zuid-Afrikaanse projectleider eens dat waar de Fransen goed voorbereid aan de klus begonnen, de Britten als een stelletje rugbyspelers gingen graven. Desondanks arriveerden de eilandbewoners netjes op tijd in het midden van Het Kanaal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s