meer over aanslagen in THailand

chris zegt op

Voorlopig is het gissen naar wie de daders zijn van de recente bomaanslagen, en niet te vergeten de brandstichtingen. Laat me een paar opmerkingen maken:
– dat deze aanslagen het werk zijn van individueel opererende ‘gekken’ die bij toeval en op de verjaardag van de koningin aanslagen plegen in verschillende steden in dit land is hoogst onwaarschijnlijk. Er lijkt sprake van (enige vorm van) coordinatie;
– binnen de scoop van het (wereldwijde) terrorisme en gelet op de expertise die bij deze terroristische groeperingen aanwezig is zijn de recente aanslagen ‘kinderspel’ en niet echt professioneel: geen grote bomaanslagen op echte drukke plaatsen (bv. niet op de avondmarkt van Hua Hin en niet vergelijkbaar met de bom in Bangkok bij de Erawan tempel ) om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, geen zelfmoordcommando’s, zware autobommen, geen echt gerichte doelen waar zich bijvoorbeeld veel toeristen, of overheidsdienaren bevinden. Geen aanslagen om de bevolking of – in dit geval toeristen – zo veel angst in te boezemen dat zij als vanzelf wegblijven of een groot aantal landen een negatief reisadvies afkondigen.

Het lijkt derhalve het werk van ‘enigszins professionele’ bomgooiers die tegelijkertijd en op diverse plaatsen vooral chaos willen veroorzaken, de publiciteit willen halen maar niet in een uiterst negatieve zin. Mensen, groepen die gefrustreerd zijn door iets. Maar wat is dat iets? De uitslag van het referendum? Niet uitgesloten maar volgens mij niet voor de hand liggend. Als je de regering echt wilt treffen zoek je andere doelen op of doe je verschrikkelijke dingen op de dag dat er gestemd moet worden. Voorts wonen de grootste aantallen tegenstemmers niet in het zuiden en in toeristenplaatsen. En hebben politici van allerlei richtingen verklaard de uitslag te zullen respecteren. Maar het is niet onmogelijk dat het rode bolwerk uit elkaar aan te het vallen is en dat er meer radicale splintergroepen ontstaan die andere methoden voorstaan dan het winnen van verkiezingen. Maar dan toch niet in het zuiden, lijkt me.
Die versplintering is al enige jaren aan de gang onder de moslim bevolking in het zuiden van het land. Naar mijn overtuiging moeten de daders dan ook gezocht worden onder geradicaliseerde, gefrustreerde moslim groeperingen. Radicalisering dan NIET in de zin van streng orthodox moslim zijn (of het invoeren van de sharia) maar in de zin van zich afwenden van de strategie die de organisaties die tot nu toe de overgrote meerderheid moslims vertegenwoordigden (of zeiden dat te doen) hadden uitgestippeld. Onderhandelingen met de Thaise regering hebben tot nu toe niets opgeleverd en voorzover ik kan beoordelen wordt er door deze regering helemaal niks gedaan, ook niet in het geheim. Van militairen die zichzelf tot politici hebben bevorderd kun je wellicht ook niet verwachten dat zij met een politieke oplossing voor de problemen in het zuiden komen. Het is vooral repressie en negeren. Het gevolg is dat de frustratie alleen maar toeneemt en ook de versplintering van de bestaande moslim organisaties en de onvoorspelbaarheid van de daden, de oncontroleerbaarheid van deze splintergroepringen door moslim leiders. Nu kun je natuurlijk denken dat dat gunstig is voor de regering (de versplintering maakt de beweging alleen maar zwakker en je kunt altijd beweren dat het onmogelijk is om met partijen te praten omdat je niet weet wie zij nu werkelijk vertegenwoordigen) maar voor een duurzame oplossing in het zuiden is deze ontwikkeling desastreus.

Dit alles neemt niet weg dat de kans om in Thailand om te komen via vuurwapen geweld (ongeveer 2000 doden per jaar, dus circa 40 per week; wellicht niet allemaal onschuldige burgers) of in het verkeer (80 doden per dag, dus circa 560 per week; velen wel onschuldigen) vele malen groter is dan getroffen worden door een bomaanslag. Deze 600 doden PER WEEK halen nauwelijks de pers. Een aantal bomaanslagen en brandstichtingen op Moederdag is wereldnieuws.

bronnen:
http://www.nationmultimedia.com/national/A-bullet-and-a-body-Thailands-troubling-gun-murder-30266347.html
https://asiancorrespondent.com/2015/03/thailand-road-deaths/

Bron Thailand blog

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s