Chaos bij voetbalbond

Column Bert Wagendorp

 

 

Het eerste wat Hans van Breukelen, de nieuwe technisch directeur van de KNVB, deed toen onze Willem Vissers hem belde over de chaos bij de voetbalbond, was keihard lachen.

 

 

Ik vond het een verkwikkende reactie van de voormalige doelman van het Nederlands elftal. De grootste sportbond van het land verkeert in staat van ontbinding, we mogen donderdag blij zijn met een gelijkspel tegen de Grieken, en het WK voetbal van 2018 halen we alleen als er wonderen gebeuren. Nederlandse clubs worden kansloos uitgeschakeld door elftallen uit boerendorpen met halfmanke postbodes in de spits, en als hier dan eindelijk weer eens een 14-jarig talent is gespot, wordt het meteen met familie en al weggekocht door Manchester United. Ajax, de meest succesvolle club van het land, is in handen gevallen van waanzinnigen.

Daar kun je maar het beste keihard om lachen, daar moet ik Van Breukelen gelijk in geven. Zoals ze in Wenen zeiden, vlak voor het voor het Habsburgse rijk fatale einde van de Eerste Wereldoorlog: ‘De situatie is wanhopig, maar niet ernstig.’ Ik heb weleens bij min tien zonder benzine en met een lege mobiel midden in de nacht op de Afsluitdijk gestaan, en nadat ik mezelf flink had uitgescholden, besloot ik dat er maar één ding op zat: keihard lachen. Dat is een voorstadium van krankzinnigheid, dat weet ik ook wel, maar zo beleef je tenminste nog een beetje plezier aan je ellende.

Hij dacht dat hij een leuk baantje had gescoord, maar nu blijkt hij in een gekkenhuis terecht te zijn gekomen

Zoiets moet Van Breukelen ook hebben gedacht toen Vissers belde. Hij dacht dat hij een leuk baantje had gescoord, maar nu blijkt hij in een gekkenhuis terecht te zijn gekomen. Iedereen is bezig met ontsnappen, alleen Danny Blind is er nog. Niemand wil Danny Blind.

Ik verwacht dat Blind donderdag na het eerste Griekse doelpunt ook stuiptrekkend van het lachen van de bank rolt en na de wedstrijd in een orkaan van hilariteit zijn ontslag zal aanbieden. Want ik kan me niet voorstellen dat er nog één voetbaljournalist een serieuze vraag zal weten te stellen.

In mei verscheen het rapport Winnaars van Morgen, waarin staat hoe we het Nederlandse voetbal kunnen redden. Op het veld wordt het allemaal wat minder, maar in het schrijven van rapporten zijn we nog altijd wereldkampioen. Het rapport kwam tot stand met medewerking van een werkgroep van 88 man, 44 ‘andere betrokkenen’ en een klankbordgroep van zes voetbalkenners. Dit land gaat kapot aan overleg, en het voetbal dus ook. Er moet volgens de algemene aanbevelingen een ‘jaarlijks kenniscongres’ komen over het ‘dynamische plan Winnaars van Morgen’ en een ‘programmamanagement’ dat het dynamische plan Winnaars van Morgen zal aansturen. Ook een ‘voetbalmonitor’ en een ‘dataverzamelingssysteem’ zijn essentieel.

Ik verwacht dat Blind na het eerste Griekse doelpunt ook stuiptrekkend van het lachen van de bank rolt

Op één man is onze hoop gevestigd: de Poetin van het Nederlandse voetbal, de Erdogan van de Hollandse velden

Ik bedoel, dan kun je maar beter uitbarsten in hysterisch gelach en vaststellen dat het allemaal nergens toe zal leiden, zolang er hier geen miljarden beschikbaar zijn om clubs, spelers en spelersmakelaars vet te mesten en elders wel.

Overigens was iedereen die weleens op een trainingsveld heeft gestaan bij de totstandkoming van het rapport betrokken, op één man na. En juist op die man is onze hoop gevestigd. Hij is de Poetin van het Nederlandse voetbal, de Erdogan van de Hollandse velden, hij gedraagt zich soms vreemd en je vraagt je regelmatig af of hij wel helemaal spoort, zijn Engels is matig, zijn Duits ronduit zwak en hij is absoluut geen lachebekje. Maar hij heeft tenminste een idee.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s