Trump nu al ‘lieveling’ Russische publiek !

Donald Trump.
Donald Trump. © ANP

Qua toon valt Trump prima in Rusland

Als het aan een groot deel van de Russische bevolking ligt, wordt Donald Trump president van de Verenigde Staten. 35 procent denkt dat Rusland beter af is met een Amerika onder Trump. Slechts 15 procent heeft liever Hillary Clinton, anderen zijn er niet uit.

De opiniepeiling van het Levada Centrum ligt in lijn met de berichtgeving over Donald Trump in de Russische media. Diens uitspraken over Rusland worden breed uitgemeten. Daaruit komt een kandidaat naar voren die Rusland welgezind is. Als een Amerikaan die wil samenwerken met Rusland. Zo zei Trump: ‘Zou het niet mooi zijn als we goed overweg zouden kunnen met mensen, bijvoorbeeld met Rusland?’

Russen horen een Amerikaan die respect toont voor hun eigen president Poetin. Trump: ‘Qua leiderschap krijgt hij een 10.’ En een die de Russen zegt te waarderen. ‘Je kunt afspraken maken met die mensen (de Russen, red.).’

Komsomolskaja Pravda noemt Clinton ‘de personificatie van de duivel’

Reden voor de krant Komsomolskaja Pravda om Trump te omschrijven als ‘de frisse lucht door een raam van een kamer die al decennia niet gelucht is’. Speciale aandacht gaat uit naar Trumps mening over de Krim, het schiereiland dat een grote rol speelt in de spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten.

Russen zijn verontwaardigd over de Amerikaanse kritiek op de annexatie – vrijwel de hele bevolking staat achter de ‘thuiskomst’ van de Krim bij Rusland. Van Trump krijgen zij begrip. Trump: ‘Wat ik gehoord heb, is dat de mensen op de Krim liever bij Rusland horen dan waar ze eerst bij hoorden.’

In Rusland lijkt Trump zelfs nog pro-Russischer. Twee weken geleden bracht persbureau Interfax een verzonnen quote van Trump over de Paralympische Spelen. De beslissing Rusland uit te sluiten was genomen door ‘complete idioten die zelf de echte gehandicapten zijn’, aldus Trump op de BBC – volgens Interfax. Tientallen kranten en televisiezenders namen de quote over.

Een Amerikaanse site ontdekte de verzonnen quote, een groot deel van de media nam die terug, Interfax bood excuses aan, maar enkele kranten en nieuwssites lieten het bericht ongewijzigd.

In Rusland lijkt Trump zelfs nog pro-Russischer

Poetins virtuele schaduw over de verkiezingen

Is Rusland een bedreiging voor eerlijke Amerikaanse presidentsverkiezingen?Het verzoek van president Obama aan Vladimir Poetin om digitale terughoudendheid wijst op Amerikaanse kwetsbaarheid. In Rusland weten ze in elk geval wie ze willen zien winnen: Donald Trump.

Hillary Clinton komt er minder goed af in de pers. De beschuldigingen dat Rusland achter hacks op de Democratische Partij zit levert haar veel kritiek op. Ook haar opmerkingen over Poetin maken Clinton niet populair. Ze noemde hem twee weken geleden de ‘peetvader’ van ‘het extremistische nationalisme’. Komsomolskaja Pravda noemt Clinton ‘de personificatie van de duivel’.

Toch is Trump in Rusland ook omstreden. De media omschrijven zijn ideeën over moslims en Mexicanen als controversieel.

Aan zijn toon zijn Russen wel gewend. Met Vladimir Zjirinovski, leider van de liberaal-democratische partij, heeft Rusland al twee decennia een politiek incorrecte parlementariër in huis. Vorig jaar stelde deze voor een atoombom op Istanbul te gooien, nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald. Zelf heeft Zjirinovski al gesuggereerd dat hij in de verte familie is van Trump.

Politiek expert Andrej Kolesnikov van het Carnegie Moscow Center: ‘Je zou kunnen zeggen dat Rusland Trumps echte geboorteplaats en thuisland is.’

Bron Volkskrant

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s