Juppé, de enige man die Sarkozy kan tegenhouden

Voorverkiezingen Republikeinen

Alain Juppé maakt volgens de peilingen grote kans op het Franse presidentschap – mits hij de voorverkiezingen in zijn partij wint. Zijn rivaal Sarkozy blaakt van strijdlust. Wat kan Juppé?

In het Palais de la Musique van Straatsburg staat de hoop van gematigd Frankrijk. Alain Juppé, burgemeester van Bordeaux. Hij werd altijd als een kille technocraat beschouwd, maar de jaren hebben hem een wijze, milde uitstraling gegeven. En nu wil hij op zijn 71ste president van Frankrijk worden.

Voor gematigde Fransen is Juppé de enige man die Nicolas Sarkozy kan tegenhouden, door hem eind november te verslaan in de voorverkiezingen van de Republikeinen. Als Juppé verliest, zal Frankrijk bij de presidentsverkiezingen van mei 2017 moeten kiezen tussen Sarkozy en Marine Le Pen, ervan uitgaande dat de socialistische kandidaat kansloos is. Een verschrikkelijk vooruitzicht, vinden veel Fransen, een keuze tussen twee varianten van demagogie en polarisatie.

Juppé is de meest pragmatische kandidaat, hij heeft het best nagedacht

Emile Heintz (65), advocaat

‘Ik heb genoeg van politici die Frankrijk laten dromen door beloften te doen die zij nooit kunnen waarmaken’, zegt advocaat Emile Heintz (65) voor aanvang van de verkiezingsbijeenkomst in Straatsburg. ‘Juppé is de meest pragmatische kandidaat, hij heeft het best nagedacht.’

Alain Juppé is de populairste politicus van Frankrijk. Al jaren voert hij de politieke barometer van Le Figaro aan, waarin Nicolas Sarkozy deze maand slechts 11de staat. Niemand twijfelt aan zijn bekwaamheid. Hij was al premier onder president Chirac en minister onder Sarkozy. Als burgemeester maakte hij van het suffe Bordeaux – bijgenaamd de schone slaapster – weer een dynamische stad. Dat hij in 2004 werd veroordeeld wegens corruptie is hem allang vergeven.

Rauw

Sarkozy is daarentegen impopulair. Liefst 79 procent van de Fransen wil niet dat hij terugkeert als president. Toch zal Juppé een harde dobber aan hem hebben. De ex-president wordt door de harde kern van zijn eigen Republikeinen als een messias beschouwd, de enige leider die Frankrijk er weer bovenop kan brengen met zijn tomeloze energie en wilskracht.

Lange tijd lag Alain Juppé een straatlengte voor in de peilingen voor de Republikeinse voorverkiezingen. Maar Sarkozy komt terug: volgens de jongste peiling eindigen Juppé en Sarkozy in de eerste ronde gelijk, met 37 procent van de stemmen. In de tweede ronde, als de andere kandidaten zijn weggevallen, zou Juppé winnen met een kleine marge van 4 procent.

De campagne belooft rauw te worden, en dat lijkt in het voordeel van Sarkozy. Na de aanslagen is Frankrijk een boos en bang land. De Franse identiteit zal het centrale thema van de verkiezingen zijn. Sarkozy heeft de toon gezet. Hij wil de boerkini verbieden, de hoofddoek van de universiteit bannen, gezinshereniging voorlopig onmogelijk maken.

Een heilloze koers, vindt Juppé. De tegenstellingen tussen moslims en niet-moslims moeten worden verzacht, niet aangewakkerd door politici die telkens olie op het vuur gooien. Met een knipoog naar het boek L’identité malheureuse van de rechtse filosoof Alain Finkielkraut predikt Juppé l’identité heureuse – ‘de gelukkige identiteit’, oftewel een Frankrijk waarin mensen van verschillende origine gelukkig kunnen samenleven.

Ook Juppé wil streng optreden tegen terroristen en radicale moslims. Hij wil de immigratie aan banden leggen door een quotasysteem naar Canadees voorbeeld. Maar hij verdedigt een vorm van integratie ‘die de verschillen respecteert’.

Juppé, de enige man die Sarkozy kan tegenhouden
© de Volkskrant

Galliërs

Sarkozy slaat een heel andere toon aan. ‘Wij zijn niet meer tevreden met een integratie die niet werkt. Wij eisen assimilatie’, zei hij deze week tijdens een verkiezingsbijeenkomst. ‘Als je Frans wilt worden, praat je als een Fransman en leef je als een Fransman. Vanaf het moment dat je Fransman wordt, zijn je voorvaderen de Galliërs.’

Sarkozy beschuldigt Juppé van angélisme, een naïeve, engelachtige houding jegens het kwaad. Een extreem-rechtse site sprak zelfs van Ali Juppé. Zo wordt Juppé in het defensief gedrongen. Na de meeting in Straatsburg liep hij boos weg toen journalisten bleven doorvragen over Sarkozy’s kritiek.

‘Toch vind ik Juppés ideeën over een gelukkige identiteit heel goed’, zegt aanhanger Gérard Hartmann (69), oud-medewerker van ExxonMobil. ‘De samenleving is nu eenmaal gemengd, we zullen met elkaar moeten leven.’

Zal het Juppé het redden, als de campagne op stoom komt? Is hij bestand tegen de retoriek en het communicatieve talent van Sarkozy? ‘Sarko’ kan een zaal meeslepen, als een verlosser die zijn publiek tot uitzinnigheid drijft.

Thema economie

De belangrijkste outsiders bij de Republikeinse voorverkiezingen

François Fillon (62)

Was vijf jaar premier onder Sarkozy. Een humoristische man die niet terugdeinst voor zelfspot – een zeldzaamheid bij Franse politici. Vanwege zijn liberale programma is hij populair bij ondernemers. Voor het grote publiek lijkt hij echter charisma te ontberen: hij staat op 10 procent in de peilingen. Gaf Sarkozy onlangs een enorme veeg uit de pan: ‘Wie kan zich voorstellen dat generaal De Gaulle in rechtszaken verwikkeld zou zijn?’

Bruno Le Maire (47)

Tussen de politieke veteranen presenteert de relatief jonge Le Maire zich als de groter vernieuwer. Zijn pose van outsider is niet helemaal overtuigend. Hij studeerde aan de Ecole Nationale d’Administration, de eliteopleiding voor politici en hoge ambtenaren. Hij was minister onder Nicolas Sarkozy. Geldt als een man van de toekomst, maar het presidentschap in 2017 lijkt een brug te ver. Staat op 9 procent in de peilingen.

In het Palais de la Musique in Straatsburg is extase ver te zoeken. Het meest enthousiast zijn nog de jonge, ingehuurde campagnemedewerkers die de zaal proberen op te jutten. De redevoering van Juppé is adequaat, maar klinkt toch een beetje als de nieuwjaarstoespraak van een hoge ambtenaar. Het publiek bestaat voornamelijk uit ouderen die beschaafd applaudisseren. Veel mannen, zoals advocaat Emile Heintz. De economie is voor hen een belangrijker thema dan de Franse identiteit.

Alain Juppé belichaamt de redelijkheid, Sarkozy het charisma en de strijdlust. Wie er wint zal grotendeels afhangen van de opkomst. Als vooral partijleden gaan stemmen, zal Sarkozy winnen. Maar de voorverkiezingen staan open voor iedereen die 2 euro wil betalen en een verklaring ondertekent dat hij de waarden van de Republikeinen onderschrijft.

Als er ook een grote groep centrumrechtse kiezers gaat stemmen, zal Juppé als winnaar uit de strijd komen. Er zijn zelfs linkse Fransen die hebben aangekondigd te gaan stemmen om Sarkozy tegen te houden, maar deskundigen betwijfelen of dit een grote groep zal zijn. De winnaar van deze voorverkiezingen wordt waarschijnlijk president – volgens alle peilingen is Marine Le Pen nog ver van het Elysée verwijderd.

Na afloop van de meeting in Straatsburg is aanhanger Gérard Hartmann tevreden. Alain Juppé is de rustige, degelijke kracht waaraan Frankrijk behoefte heeft. ‘Juppé is een staatsman, geen politicus. Bij Sarkozy is het precies omgekeerd. Hij zegt alleen wat mensen willen horen.’

VLNR voormalig president Nicolas Sarkozy, voormalig minister van Landbouw Bruno Le Maire, voormalig minister-president Francois Fillon,  Alain Juppe, Jean-Frederic Poisson, voormalig minister van Ecologie Nathalie Kosciusko-Morizet en Jean-Francois Cope.
VLNR voormalig president Nicolas Sarkozy, voormalig minister van Landbouw Bruno Le Maire, voormalig minister-president Francois Fillon, Alain Juppe, Jean-Frederic Poisson, voormalig minister van Ecologie Nathalie Kosciusko-Morizet en Jean-Francois Cope. 

Bron: VK

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s