‘The King’ maakte van golf een televisiesport

golf_e_arnold_576

Postuum Arnold Palmer (1929-2016)

Hij was één van ‘De Grote Drie’ en de eerste golficoon van het televisietijdperk. Hij zorgde ervoor dat golf op commercieel vlak een van de grootste sporten in de wereld werd, waardoor spelers als Tiger Woods miljardair konden worden. Arnold Palmer overleed zondag op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van complicaties bij een hartoperatie.

Palmer was de eerste die met de elitesport het grote publiek wist te bereiken. Hij was een geniale marketeer voor de sport en verdiende miljoenen met commerciële activiteiten. Een van Amerika’s populairste cocktails – een mix van limonade en ijsthee – is naar hem genoemd.

Palmer was afgelopen donderdag in een ziekenhuis opgenomen. Het nieuws van zijn dood werd bekend gemaakt door Alastair Johnston, bestuursvoorzitter van Arnold Palmer Enterprises. ‘Dit markeert het einde van een tijdperk’, zei Johnston. ‘De invloed van Arnold Palmer strekte zich veel verder uit dan die van de sport. Hij was een iconische Amerikaan die mensen met respect tegemoet trad en warmte uitstraalde. Op unieke wijze wist hij het publiek voor zich te winnen.’

‘We zijn een van de meest bijzondere golfers en sporters kwijtgeraakt’, schreef Jack Nicklaus op Twitter.

Arnold Palmer.
Arnold Palmer. © Reuters

Zonder Palmer zou golf niet zo populair zijn geweest als het nu is. Hij maakte met zijn spel en zijn flair van golf een televisiesport

Tiger Woods

Ondanks zijn hoge leeftijd mocht Palmer nog graag een balletje slaan. Elk jaar aan de vooravond van The Masters – de strijd om het groene jasje in de Amerikaanse stad Augusta – liep hij voor een dolenthousiast publiek een rondje met de twee andere legendes van de Grote Drie: 18-voudig majorwinnaar Jack Nicklaus en de Zuid-Afrikaan Gary Player.

Palmer had de bijnaam van The King. Hij voelde zich net zo goed op zijn gemak met Amerikaanse presidenten en ceo’s als met de staalarbeiders in zijn geboortestad. Hij sprak ze allemaal aan met hun voornaam. Een van zijn kenmerken was de overwinningsgrijs die hij altijd tevoorschijn toverde. Tiger Woods noemde de bijnaam van The King terecht. ‘Zonder Palmer zou golf niet zo populair zijn geweest als het nu is. Hij maakte met zijn spel en zijn flair van golf een televisiesport.’

Kenmerkende stijl

Arnold Palmer in de finale van de Texas Open op 29 april, 1962.
Arnold Palmer in de finale van de Texas Open op 29 april, 1962.© AP

Palmer werd geboren in de staalstad Pittsburgh (Pennsylvania) waar zijn vader greenkeeper was bij de Latrobe Country Club. Als kind mocht hij daar al spelen in de uren dat er geen mensen op de baan liepen. Hij kreeg een studiebeurs voor een universitaire opleiding maar besloot bij de kustwacht te gaan werken. In 1954 won hij als golfer een groot amateurtoernooi. Hij werd meteen professional en zou de eerste golfer worden die met zijn sport meer dan een miljoen dollar aan prijzengeld zou winnen. Zijn stijl was kenmerkend. Als hij sloeg, trok hij eerst zijn broek op, trapte daarna een sigaret uit en vouwde zijn krachtige handen om de club om de bal zo dicht mogelijk bij de vlag te slaan.

Arnold Palmer (rechts) en partner Jack Nicklaus bij de PGA National Team Championships op 31 juli, 1972.
Arnold Palmer (rechts) en partner Jack Nicklaus bij de PGA National Team Championships op 31 juli, 1972. © AP

Palmer was zeer charismatisch en daardoor nog populairder dan zijn eeuwige en succesvollere rivaal Nicklaus. In totaal won hij 62 toernooien op de Amerikaanse Tour, de zogenoemde UDS PGA, en zeven majors (de grand slam van het golf). Alleen Jack Nicklaus, Tiger Woods en Sam Snead wonnen meer toernooien op de Amerikaanse Tour. Vier keer won hij The Masters, twee keer het Britse Open en een keer het US Open. Hij zou tot 2004 meedoen aan The Masters in Augusta en speelde daarna nog twee jaar kleinere toernooien. Daarna verrichtte hij vaak nog ceremonieel afslagen tijdens toernooien, hoewel hij de laatste anderhalf jaar problemen had met zijn evenwicht.

In 1997 werd bij Palmer prostaatkanker vastgesteld, maar enkele maanden later was hij al terug op de golfbaan. Twee jaar later overleed zijn echtgenote, met wie hij twee kinderen had.

Palmers overlijden komt op het moment dat Amerikanen en Europeanen zich opmaken voor de jaarlijkse strijd om de Ryder Cup die volgend weekend in de VS plaatsvindt.

Bron: VK

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s