Waarom Donald J. Trump de 45ste president wordt:

Trump dinsdag op campagne in Orlando. Hij voerde volop campagne in Florida, een staat die hij moet winnen op 8 november.
Trump dinsdag op campagne in Orlando. Hij voerde volop campagne in Florida, een staat die hij moet winnen op 8 november. © AFP

De signalen waren er aldoor al, variërend van de massabijeenkomsten tot het enthousiasme van zijn aanhangers. Terwijl de Republikein overal waar hij verschijnt gerust 15 duizend aanhangers trekt, van Ohio tot Florida, moet Clinton het doen met gemiddeld een paar duizend bezoekers.

Belangrijker is echter wie Trumps aanhangers zijn. De miljardair is erin geslaagd om het electoraat te veranderen. Amerikanen die behoren tot de ruim 40 procent van de kiezers dat al jaren niet stemt, boos als ze zijn op politiek Washington, komen nu wél naar de stembus.

Om te stemmen op een kandidaat die eindelijk durft te zeggen wat zij al jaren denken maar niet hardop durven te zeggen. Dat bijvoorbeeld de stroom illegalen uit Mexico moet worden ingedamd. Illegaal de grens oversteken, geen belastingen betalen, kinderen krijgen en vervolgens moord en brand schreeuwen als geroepen wordt dat ze terugmoeten naar hun land? Trump heeft op dit punt een gevoelige snaar geraakt onder deze kiezers met zijn harde aanpak en een pleidooi voor een muur aan de grens met Mexico.

Haat

De strijd speelt zich nu vooral af in Ohio, Florida en Pennsylvania.
De strijd speelt zich nu vooral af in Ohio, Florida en Pennsylvania.© AFP

Maar zijn belangrijkste kracht, wat ook blijkt uit iedere peiling, is de staat van de economie. Met zijn gefoeter op al die grote handelsverdragen, zoals Nafta, drijft hij hordes kiezers in het industriële mid-Westen naar de stembus. Het levert Trump Ohio op en, tot verbazing van het Clinton-kamp, ook het belangrijke Pennsylvania. Dankzij Republikeinse bastions in Noord-Florida, weet de Republikein ook Florida in de wacht te slepen. Het nauwe pad dat hij had richting het Witte Huis, blijkt toch begaanbaar.

Het dreigende verlies van dieprode Republikeinse staten, zoals Arizona, weet Trump op tijd te voorkomen. Met dank aan een dringende oproep van running mate Mike Pence. ‘Het is tijd om terug te komen’, zo riep Pence dinsdag de Republikeinen op die Trump tot nu toe niet zien zitten. In het stemhokje blijkt hun haat voor Clinton toch groter te zijn dan de aversie tegen Trump.

Met een klein verschil, slechts 271 van de 270 benodigde kiesmannen, slaagt de miljardair toch erin de race te keren. Het Clinton-kamp heeft zich, twee weken voor de verkiezingen, te vroeg rijk gerekend. Trump bewijst opnieuw, net als in de voorverkiezingen, zijn kracht: dat hij ondanks alle aanvallen, schandalen en bizarre uitspraken nog altijd recht overeind weet te staan en weet te winnen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s