Waarom Hillary Rodham Clinton (69) de 45ste president wordt……

 

Clinton voerde maandag en dinsdag campagne in New Hampshire en Florida, Zelfs als ze deze twee staten verliest, heeft ze nog een goede kans op het presidentschap.
Clinton voerde maandag en dinsdag campagne in New Hampshire en Florida, Zelfs als ze deze twee staten verliest, heeft ze nog een goede kans op het presidentschap. © AFP

Zelfs top-Democraten gaven het afgelopen jaar ruiterlijk toe dat Clinton te verslaan was geweest als een gematigde Republikein de kandidatuur had gewonnen. Want welke kandidaat kan nog president worden als de belangrijkste politieman van het land, FBI-baas James Comey, het stempel ‘buitengewoon roekeloos’ op diens voorhoofd heeft gedrukt?

Hillary belandt in het Witte Huis omdat Trump haar vele schandalen, van die nare privémail tot ‘Wikileaks’, niet effectief uitbuitte. Ook zijn onvermogen om zijn sterkste punt tegen haar uit te spelen, de staat van de economie na acht jaar president Obama, is fnuikend. Hij kan gewoon niet ‘on messsage’ blijven.

Ook: Trumps schandalen blijken nog een tikkeltje erger. Amerika durft het uiteindelijk niet aan om een niet-politicus met een grote mond de codes te geven van ‘s lands atoomarsenaal. Vooral blanke vrouwen met een hogere opeiding in de buitenwijken van de grote steden, een cruciale doelgroep, geven Clinton het voordeel van de twijfel. Maar ook een deel van de blanke mannen, op wie Trump altijd kon bogen, loopt op verkiezingsdag over naar de Democraat.

Superieure organisatie

Zangeres Miley Cyrus voert campagne voor Hillary Clinton op een universiteit in Fairfax in Virginia. Trump heeft deze staat al opgegeven.
Zangeres Miley Cyrus voert campagne voor Hillary Clinton op een universiteit in Fairfax in Virginia. Trump heeft deze staat al opgegeven. © AP

Dankzij Barack en Michelle Obama, die actief campagne voeren voor Clinton, wordt het enthousiasme voor de Democratische ticket onder zwarte kiezers nog verder vergroot. ‘We willen niet alleen winnen’, verwoordde vicepresident Joe Biden dinsdag het doel van de Clinton-campagne. ‘We willen beslissend winnen.’

Clintons superieure organisatie en ruime financiën blijken ook een cruciale factor van betekenis. Terwijl Trumps campagne zwaar onderbezet is in veel belangrijke staten, weten de Democraten met hun hechte netwerk kiezers tot in alle belangrijke uithoeken op te sporen en aan het stemmen te krijgen. Trump was op dit punt gewaarschuwd. Want tijdens de voorverkiezingen versloeg rivaal Ted Cruz hem op soortgelijke manier in een aantal staten, zoals Iowa.

Maar Clinton weet vooral te winnen omdat zij en haar adviseurs erin slagen om deze verkiezing tot een referendum te maken over Trump. Bij tijd en wijle verdwijnt ze gewoon uit beeld, zoals voor de debatten, om Trump zich verder in de nesten te laten werken na alweer een schandaal. Want waarom zou je je mond opendoen als de tegenstander zichzelf constant in de voet schiet? Uiteindelijk, twee weken voor de verkiezingsdag, is het pleit beslecht en heeft bij veel kiezers het beeld post gevat dat de kandidatuur van Trump gerwoon niet meer te redden is.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s