Audrey Hepburn en haar moeder na WOII niet meer welkom in Arnhem

Audrey Hepburn hielp verzet niet

De Nederlands-Britse actrice Audrey Hepburn (1929-1993) heeft in de Tweede Wereldoorlog niet voor het verzet gewerkt. Het Airborne Museum in Oosterbeek heeft hiernaar onderzoek gedaan in voorbereiding op een tentoonstelling over Ella van Heemstra, de moeder van Hepburn.

Biograaf Barry ­Paris schreef dat Hepburn in de oorlog als koerier had gewerkt en na de Slag van Arnhem had geholpen bij de evacuatie van Britse militairen. Na onderzoek in verschillende archieven is geen spoor van bewijs gevonden voor de verzetsactiviteiten van Hepburn.

De expositie ‘Moederliefde. Het geheim van Ella & Audrey’ draait om de inspanningen van de moeder van Hepburn, een gescheiden Nederlandse barones die uitging met hoge Duitse legerofficieren, om haar dochter kansen te geven die zijzelf niet had gehad. Daarvoor gebruikte zij haar netwerk, dat zij deels opbouwde toen ze lid was van een fascistische partij.

Na de oorlog verhuisden moeder en dochter naar Amsterdam, omdat de familie van Heemstra in Arnhem niet meer echt welkom was. Doel van de tentoonstelling is volgens het museum te laten zien dat gewone burgers in de oorlog niet alleen maar ‘goed’ of ‘fout’ waren. De zoons van Hepburn komen de expositie openen. Bron: Volkskrant

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s