Hoe Trump op Tillerson kwam

 1. 14 december 2016, 15:12/ Volkskrant

  Donald Trump kwam bij toeval uit op ExxonMobil-topman Rex Tillerson voor de belangrijkste post in zijn regering: het ministerschap op Buitenlandse Zaken. Dit meldt The Washington Postwoensdag op basis van bronnen die bij de selectie van Tillerson betrokken waren. Trump werd op 2 december gewezen op de oliebaas door Robert Gates, oud-minister van Defensie en voormalig CIA-directeur. Trump vroeg Gates toen wat hij van de vier kandidaten vond die de miljardair op het oog had.

  Gates, die zag dat Trump twijfelde over het viertal, kwam toen met de naam van Tillerson aanzetten. ‘Ik beveel Rex aan’, aldus Gates toen, die de olietopman ooit leerde kennen toen ze samen werk deden voor de padvindersvereniging, de Boy Scouts of America. Ook is ExxonMobil een cliënt van RiceHadleyGates, de consultantsfirma van Gates en oud-minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice.

  Afspraak
  Het pikante is, aldus de krant, dat Gates aanvankelijk helemaal geen afspraak had met Trump. Een dag voor het gesprek, sprak hij met aankomend nationale veiligheidsadviseur Mike Flynn in Trump Tower. Deze nodigde hem vervolgens uit om de volgende dag met Trump te praten. Als Flynn dit niet had gedaan, was Trump mogelijk nooit op Tillerson gekomen. Volgens andere berichten zou het noemen van Tillersons naam deel hebben uitgemaakt van een lobby van Gates en Rice om de olietopman de belangrijke baan te bezorgen.

  Daarna ging het snel. Op 6 december had Trump zijn eerste gesprek met Tillerson. Op 10 december volgde een tweede gesprek. Trump, die gecharmeerd was van Tillerson, bood de oliebaas toen de post aan. Drie dagen later, maakte hij de benoeming bekend. Volgens The Washington Post had Trump twijfels of oud-burgemeester Rudy Giuliani wel de zware baan aankon. Ook pikant is dat hij van Romney excuses zou hebben geëist. Romney viel Trump tijdens de voorverkiezingen hard aan. Trumps woordvoerder ontkent echter tegenover de krant het verhaal van de excuses.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s