Donald Trump benoemt advocaat David Friedman tot de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israël

 

 1. Nieuwe ambassadeur in Israël

  Donald Trump.
  Donald Trump. © AP

  Donald Trump benoemt advocaat David Friedman tot de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israël, zo heeft zijn transitieteam donderdag laten weten.

  ‘Friedman is een goede vriend en een adviseur van mij. Zijn hechte banden met Israël zullen de basis vormen van zijn diplomatieke taak en zullen een enorme toevoeging zijn aan ons land als we de banden met onze bondsgenoten aanhalen en streven naar vrede in het Midden Oosten’, aldus Trump in de verklaring.

  Tijdens zijn campagne pleitte Trump er al voor om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Die verhuizing zal waarschijnlijk grote reacties uitlokken bij moslims.

  Friedman zei donderdag dat hij ernaar uit keek om aan zijn post te gaan beginnen vanuit de Amerikaanse ambassade in Israëls eeuwige hoofdstad Jeruzalem. Daarmee liet hij blijken voorstander te zijn van de verhuizing van de ambassade naar Jeruzalem. Officieel erkennen de VS en andere landen Jeruzalem niet als hoofdstad van Israël. De zeggenschap van Jeruzalem is een belangrijk twistpunt tussen de Israëli’s en de Palestijnen.

  Met Friedman heeft Trump voor een ambassadeur gekozen die gezien wordt als uiterst rechts in kwesties als de nederzettingenpolitiek en de annexatie van de Westelijke Jordaanoever door Israël. De huidige Obama-regering heeft steeds felle kritiek gehad op het nederzettingenbeleid in de bezette gebieden.

 2. 16 december 2016, 04:25
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s