oud TV celerberty nu triest slachtoffer reality show

RTL krabt laatste restje entertainment uit Peter Jan Rens

Tv-recensie Frank Heinen

De realityshow met Peter Jan Rens doet denken aan een pijnlijke kies waar je toch steeds even aan moet voelen.

In de kerstspecial van de Britse comedy Extras (2006) zit de hoofdpersoon – acteur Andy Millman – in Celebrity Big Brother. Als hij plots het perverse van zijn situatie inziet, blikt hij recht in een van de spinnende camera’s: ‘Fuck you, the makers of this show as well. You can’t wash your hands of this. You can’t say: oh it’s exploitation but that’s what the public wants. No! The Victorian freakshow never went away.’

In NRC vergeleek Youp van ‘t Hek zaterdag RTL-captain Erland Galjaard met de PSV-supporters die begin dit jaar in Madrid muntjes naar bedelaars smeten. Die vergelijking was de eerste in een Vanthekkiaanse vuurwerkmat aan beledigingen. Aanleiding voor die column was Doen ze ‘t of doen ze ‘t niet? – vanavond aflevering twee op RTL 5. Die Nipkowschijf-groslijstkandidaat was me even ontgaan.

Zo is DZTODZTN? een overwinning van de geldzucht

Nou, teruggekeken.

In het kort: Doen ze ‘t of doen ze ‘t niet? volgt Peter Jan Rens en zijn 43 jaar jongere (dit wordt voortdurend benadrukt) vriendin Virginia. Rens was ooit erg succesvol, daarna erg rijk, vervolgens erg failliet en tegenwoordig vooral erg wanhopig. Een andere reden om de brokstukken van je leven in een RTL-vitrine tentoon te stellen, is er volgens mij niet. Zo is DZTODZTN? een overwinning van de geldzucht. Van Rens, die het ook niet meer weet, maar vooral van de mensen in de RTL-directiekamers, die met hun realityshowblauwdruk van uitgedoofde ster naar gefailleerde knuppel schooien om het laatste restje entertainment uit die levens te krabben.

In het geval van Peter Jan en Virginia: een zoveelste onhandige verhuizing (#haha), een min of meer permanente staat van ruzie (#djiezus), een lapzwans met ingewikkeld haar in de rol van broer (#omg) en een door het beeld schuivend peutertje (#liefenzielig). Na Rens’ huwelijksaanzoek van vorige week volgt vanavond Virginia’s reactie. Spannend, als De Telegraaf niet al gemeld had dat de bruiloft gepland staat voor aanstaande maandag. En als het een show betrof die wat minder droef maakte.

Lees verder onder de video

Collega Haro Kraak schreef drie maanden geleden op deze plek over het wanstaltige Get the f*ck out of my house: ‘De trog van tv-pulp is zo diep als het heelal groot is. Telkens als je denkt dat je er bent, dijt-ie uit.’ Zo bezien zou je de nieuwe Rens-show een tot nog toe onbekend sterrenstelsel kunnen noemen, maar het doet meer denken aan een pijnlijke kies waar je toch steeds even aan moet voelen.

Afgrijzen hypnotiseert en bovendien: het appelleert aan een gevoel waar je best lekker op gaat, tot je doorkrijgt dat het een cocktail van superioriteitsgevoel en voyeurisme moet zijn. Natuurlijk is DZTODZTN? niet het eerste realitydingetje dat de grenzen van de geestelijke armoe oprekt met een inzet een betere zaak waardig, maar er moet toch ooit een moment komen dat de verantwoordelijken elkaar aankijken en zeggen: het verkoopt, maar toch kappen we ermee. Dat is het moment dat je je niet langer glimlachend en kijkcijfertellend verstopt achter what the public wants.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s