Duitsland is met het openen van meer dan 15 nieuwe privémusea in 10 jaar internationaal koploper in de particuliere museumwereld

Munch naar privémuseum Potsdam

Edvard Munch's 'Meisjes op de Brug'
Edvard Munch’s ‘Meisjes op de Brug’ © EPA

Edvard Munch’s ‘Meisjes op de Brug’, onlangs bij Sotheby’s verkocht voor 50,6 miljoen euro, wordt het topstuk van een nieuw privémuseum in het Duitse Potsdam. Hiermee komt aan het licht dat miljardair Hasso Plattner, tevens oprichter van Museum Barberini, dit werk hoogstwaarschijnlijk aankocht.

Het werk uit 1902 toont een bijeengekropen groepje meisjes op een brug, daarachter een plattelandsdorpje. Volgens Sotheby’s is het ‘een voortzetting van Munchs verkenning naar seksuele ontluiking en sterfelijkheid’. In de tentoonstelling ‘Moderne Kunst Klassiekers’ zullen ook werken van Max Liebermann, Wassily Kandinsky, Andy Warhol en Auguste Rodin hangen. Hiermee opent Museum Barberini op 23 januari haar deuren voor het publiek. Angela Merkel en Bill Gates zullen hierbij aanwezig zijn.

Na ‘De Schreeuw’, die 111,2 miljoen euro opbracht, is dit het op een na hoogste bedrag dat is neergelegd voor een werk van de Noorse schilder. Het museum in Potsdam, net buiten de Berlijnse stadsgrenzen, wordt gefinancierd door de stichting van Hasso Plattner. Deze medeoprichter van softwaregigant SAP is betrokken bij verschillende liefdadigheidprojecten, waaronder steun voor medisch onderzoek naar hiv/aids.

In Potsdam huist ook particulier museum Villa Schöningen, dat zowel historische als hedendaagse kunst toont. Duitsland is met het openen van meer dan 15 nieuwe privémusea in 10 jaar internationaal koploper in de particuliere museumwereld, en telt ruim 40 private kunstmusea. Sinds 2005 zijn er wereldwijd meer dan 150 particuliere musea opgericht, die – hoewel de naam anders doet vermoeden – gewoon voor iedereen te bezoeken zijn.

Andere privémusea die in 2017 hun deuren zullen openen zijn onder andere: Zeitz MOCAA in Kaapstad, naar Jochen Zeitz, voormalig CEO van Puma; Museum MACAN in Jakarta, van zakenman Haryanto Adikoesoemo; Hill Art Foundation van J. Tomilson Hill, vicevoorzitter van de Blackstone Group; Tank Shanghai van nachtclubeigenaar Qiao Zhibing; en een privémuseum van scheepvaartmagnaat Petter Olsen. Olsen financiert dit deels met de opbrengsten van de verkoop van ‘De Schreeuw’ in 2013.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s