Zeeuws dorp ‘voorspelt’ stemgedrag

 1. Zeeuws dorp ‘voorspelt’ stemgedrag

  Kattendijke

  Verslaggever Mark Misérus was in Kattendijke. Hoog en lager opgeleid zijn er vertegenwoordigd, net als ondernemers en stille werkers. ‘Dit dorp is een mengeling van jong en oud, van nieuwkomers en van mensen die er generatie op generatie zijn blijven wonen.’ (+)

  Kattendijke.
  Kattendijke. © Wikimedia

  Geen stembureau kwam vijf jaar geleden zo dicht in de buurt bij de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen als het enige stembureau in Kattendijke, een lieflijk Zeeuws dorpje zonder supermarkt, horeca of school. Na een onderzoek en een bezoek aan het dorp door deze krant ging het opmerkelijke moyenne (afwijking slechts 3,9 procent ten opzichte van het landelijk gemiddelde) een eigen leven leiden.

  ‘De rest van Nederland kan stoppen met tellen. De uitslag in Kattendijke is bekend’, concludeerde Omroep Zeeland daarom toen woensdagavond de 379 stemmen in het dorp waren geteld. Wat blijkt? De ‘Kattendiekers’ hadden de meeste trends deze verkiezingen opnieuw in de smiezen.

  Zo kwam volgens de omroep het aantal stemmen op de PvdA precies overeen met de vrije val die de partij landelijk maakte: 9 zetels. Ook werd de groei van GroenLinks (14 zetels) ragfijn voorspeld. De 34 zetels voor de VVD waren er weliswaar een te veel, ook de 21 van D66 waren aan de hoge kant. En de christelijke partijen kregen in Kattendijke meer ruggensteun dan in de rest van Nederland, hoewel dat geldt voor heel de gemeente Goes.

  Ook de opmars van het Forum voor Democratie was voorzien, maar dat geldt niet voor de drie Kamerzetels waarmee Denk mag pronken. Als het aan het dorp aan de Oosterschelde had gelegen, waren dat er nul gebleven.

 2. 16 maart 2017, 17:44

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s