Fifa maakt verlies maar bestuurders gaan nog meer graaien uit de kas

FIFA maakt verlies en trekt bijna vier miljoen euro meer uit voor salarissen

Wereldvoetbalbond gaat bestuurders nog ruimer belonen

Het vertrek van toonaangevende sponsors en de steeds slechtere financiële cijfers staan een flinke salarisverhoging voor de top van de wereldvoetbalbond niet in de weg. Als de financiële commissie vandaag instemt met het plan, kunnen de 28 bestuursleden – voorzitter Infantino en zijn acht vicevoorzitters uitgezonderd – voortaan geen 280 duizend maar 420 duizend euro per jaar op hun rekening bijschrijven.

De salarisverhoging, onthuld door de Frankfurter Allgemeine Zeitung, staat haaks op de financiële situatie van de FIFA. De bond leed in 2015 voor het eerst in dertien jaar verlies en kon die trend vorig jaar (274 duizend euro in de min) niet keren. Het corruptieonderzoek van de Amerikaanse en Zwitserse justitie en alle ontslagen en rechtszaken die daarop volgden, hebben de bond op kosten gejaagd.

Bovendien moesten de 209 voetbalbonden vorig jaar vervoegd naar Zürich worden gevlogen om een nieuwe voorzitter te kiezen, nadat Sepp Blatter midden in een ongekende corruptiestorm rond de bond zijn vertrek had aangekondigd.

Strijd tegen corruptie

Sepp Blatter en Issa Hayatou (R) in Caïro in 2002.
Sepp Blatter en Issa Hayatou (R) in Caïro in 2002. © AP

De salarisverhoging is om meer redenen opvallend. Voorheen kon de FIFA-top alle belangrijke besluiten in zijn eentje nemen, zonder ruggespraak met de bonden te hebben. Ze misbruikten de miljoenendeals, bijvoorbeeld over de tv-rechten, om zichzelf te verrijken. Mede om corruptie tegen te gaan, worden de bestuursleden tegenwoordig vooral geacht de voorzitter te controleren en minder zelf te beslissen.

Bovendien moeten ze hun ingeperkte macht met meer mensen delen: de 25 bestuurders zijn er 37 geworden, inclusief de acht vicevoorzitters. De FIFA ontnam hen weliswaar hun bonussen als wapen in de strijd tegen corruptie, maar lijkt dit te compenseren met hogere salarissen. De hoogstgeplaatste Nederlander bij de FIFA is Marco van Basten, maar hij maakt als hoofd technische ontwikkeling geen deel uit van het bestuur.

Mede vanwege de op handen zijnde salarisverhoging blijven er vragen kleven aan het imago van de sportbond, die zich graag afficheert met het voetbal in de straat, maar salarissen uitbetaalt die passen bij een multinational.

De FIFA moest juist weer normaal doen, betoogde Gianni Infantino toen hij Blatter vorig jaar februari als voorzitter opvolgde. Het geld moest weer naar het voetbal vloeien, niet naar de bestuurders die – soms letterlijk – slapend rijk werden van hun parttime baantjes bij de federatie: de bejaarde Kameroener Issa Hayatou incasseerde bijna een half miljoen euro voor de paar bijeenkomsten waarin hij de financiële commissie in 2015 voorzat.

Wie van een onbezorgde oude dag wil kunnen genieten, zit goed bij de FIFA

Al snel staken twijfels de kop op over de oprechtheid van Infantino’s bedoelingen. Zo weigerde hijzelf akkoord te gaan met een salaris van 1,8 miljoen euro, omdat Blatter een miljoen meer verdiende. Infantino zou het voorstel tijdens een bestuursvergadering in Mexico ‘beledigend’ hebben genoemd. Kort erna stemde hij alsnog in met een jaarloon van 1,4 miljoen euro, al is niet bekend hoe hoog de bonus is die hij dit jaar tegemoet kan zien. Ook betaalt de FIFA zijn auto en huis en een onkostenvergoeding van 1.900 euro per maand.

Naast het hervormingspakket dat Infantino afkondigde, maakte hij gewag van de transparantie die hij bij de bond wilde doorvoeren. Sindsdien maakt de FIFA bekend welke vergoedingen de bestuurders krijgen voor de keren dat ze in Zürich bijeenzijn. Na Infantino strijkt secretaris-generaal Fatma Samoura het meest op: de van de Verenigde Naties overgekomen Senegalese verdient jaarlijks 1,2 miljoen euro.

Wie van een onbezorgde oude dag wil kunnen genieten, zit goed bij de FIFA: de bond keert voor elk dienstjaar 8.300 dollar uit aan pensioenvergoeding. Hayatou, die meer dan een kwart eeuw aan het FIFA-pluche zat geplakt, bouwde een pensioen op van 223 duizend euro per jaar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s