Grootste angst Chinese president wordt werkelijkheid: gezichtsverlies

De Amerikaanse president Trump en de Chinese president Jinping.

Geen gezichtsverlies lijden was topprioriteit voor de Chinezen

Het moet voor de Chinezen een affront zijn geweest, tijdens het bezoek van president Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan aan president Donald Trump en zijn vrouw Melania in hun buitenverblijf Mar-a-Lago. Ze hadden hun diner van op de huid gebakken tong en gegrilde entrecote donderdagavond nog niet op of Amerikaanse oorlogsschepen vuurden 59 kruisraketten op Syrië af.

Xi was nog wel met zulke goede bedoelingen afgereisd voor zijn kennismaking met de Amerikaanse president. ‘We hebben duizend redenen voor goede Amerikaans-Chinese betrekkingen en geen enkele voor het verslechteren van die betrekkingen’, zei hij donderdag bij aankomst in de VS. Xi wil meer economische samenwerking, ondanks Trumps vaak harde taal over het Chinese handelsoverschot dat zo veel Amerikaanse banen vernietigt.

Hij zal zich de kennismaking anders hebben voorgesteld. De grootste zorg van de Chinezen over de top was volgens ingewijden de mogelijkheid dat de impulsieve Trump zijn bezoeker publiekelijk in verlegenheid zou brengen, zoals Angela Merkel en andere wereldleiders is overkomen. Te verzekeren dat Xi geen gezichtsverlies lijdt, is een topprioriteit voor de Chinezen, zei een hoge diplomaat tegen Reuters. Toch lijkt precies dat te zijn gebeurd.

Kalm

De officiële Chinese reactie op het Trumpiaanse spierballenvertoon is intussen terughoudend

De daadkrachtige aanval op Syrië kan moeilijk anders worden gezien dan als signaal aan vriend en vijand dat Trump bereid is in actie te komen als anderen dat niet doen. Dat geldt voor Syrië, maar ook voor dat andere hoofdpijndossier, Noord-Korea. Trump wil China met economische sancties dwingen te zorgen dat zijn bondgenoot Noord-Korea zijn kernwapen-ambities intoomt.

De officiële Chinese reactie op het Trumpiaanse spierballenvertoon is intussen terughoudend. Zoals gebruikelijk in het Chinese Syriëbeleid, waarin Peking zich meestal achter Moskou schaart – ook in de Veiligheidsraad. China had eerder deze week de gifgasaanval op Khan Sheikhoun al veroordeeld en zich voor een onafhankelijk onderzoek door de Verenigde Naties uitgesproken.

Nu hoopt China vooral dat partijen kalm blijven, terughoudendheid betrachten en alles vermijden wat de spanningen verder kan doen oplopen, zei woordvoerder Hua Chunying van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag, zonder direct te verwijzen naar de Amerikaanse aanval. Misschien heeft Xi dat vrijdag tijdens de afsluitende werklunch alsnog gedaan.

 

Advertisements

One thought on “Grootste angst Chinese president wordt werkelijkheid: gezichtsverlies

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s