De man van Marine Le Pen schittert door afwezigheid

 

 

Onder geen beding ‘premier homme’

Hoewel langdurig actief in het Front National, houdt Louis Aliot zich afzijdig en zal hij Marine Le Pen niet volgen naar het Elysée.

Terwijl Brigitte Trogneux alomtegenwoordig is, schittert Louis Aliot door afwezigheid. De partner van Marine Le Pen laat zich nauwelijks zien in de campagne, terwijl hij, net als Marine, een politiek dier is: vicepresident van het Front National, lid van het Europees Parlement en de gemeenteraad van Perpignan.

Louis Aliot heeft al gezegd dat hij geen enkele ambitie heeft om premier homme te worden, als Marine Le Pen tot president wordt gekozen. Ook zal hij niet in het Elysée gaan wonen. ‘Hij wacht slechts het moment af om naar Zuid-Frankrijk terug te keren, te gaan vissen en boottochten te maken met zijn vrienden’, zei een journaliste die een boek over partners van beroemde vrouwen schreef.

Die Algerijnse achtergrond heeft Aliot diepgaand beïnvloed

Louis Aliot is een man van het Zuiden, iemand die zich op zijn gemak voelt als hij een stierengevecht of een rugbywedstrijd bezoekt. Hij wordt in 1969 geboren als zoon van een stukadoor en een moeder die in 1962 gedwongen uit Algerije moest vertrekken. De net onafhankelijk geworden Algerijnse staat gaf Europese kolonisten – de pieds-noirs – de keuze tussen ‘de koffer of de lijkkist’.

Die Algerijnse achtergrond heeft Aliot diepgaand beïnvloed. Nog altijd hangt in zijn huis een poster van Algiers in de jaren vijftig. Aliot heeft zelfs een hommage gebracht aan Jean Bastien-Thiry, de man die in 1963 een aanslag op president De Gaulle organiseerde omdat deze Algerije zou hebben verraden.

Aliot studeert rechten, schrijft een proefschrift en wordt advocaat in Perpignan. Sinds zijn 21ste is hij lid van het Front National. Hij staat op goede voet met Jean-Marie Le Pen en wordt directeur van diens kabinet. In de partij komt hij Marine Le Pen tegen. Hij wordt haar medewerker in het Europees Parlement. In 2010 wordt bekend dat ze een relatie hebben. Zij is dan al twee keer getrouwd geweest, hij een keer.

Ze zien elkaar niet zo vaak, omdat ze hun tijd verdelen tussen Parijs, Brussel, Straatsburg en Perpignan

Slechte 1 mei voor Le Pen Sr.

Sinds zijn dochter Marine met hem brak, moet Jean-Marie de 1-meiviering solo doen. Een onwillige microfoon liet zijn optreden maandag in Parijs in de soep lopen. Bijna twintig minuten moest de oprichter van het Front National zijn geduld bewaren. Hij klopte wat, hij blies wat en hij zong zelfs wat. Tegen de tijd dat het geluid weer werkte, was het echte vuur gedoofd.

Le Pen en Aliot hebben een heel andere verhouding dan Macron en Trogneux. Ze zien elkaar niet zo vaak, omdat ze hun tijd verdelen tussen Parijs, Brussel, Straatsburg en Perpignan, de stad waar Aliot burgemeester wil worden. Openlijke blijken van liefde zijn zeldzaam. Een uitzondering is een tweet waarop ze elkaar op de mond zoenen, gericht aan het roddelblad Closer na een verhaal dat hun relatie op springen zou staan.

Ondanks zijn goede band met Jean-Marie Le Pen steunt Aliot de pogingen van zijn dochter om het Front National te ‘ontdemoniseren’. Het FN moet van zijn antisemitisme af, vindt hij. ‘Maar op het gebied van islam en immigratie is het niet per se slecht om gedemoniseerd te worden’, zegt hij.

Aliot steunt Marine Le Pen ook als steeds meer zuidelijke FN’ers mopperen over de linkse koers die ze voert onder invloed van haar trouwe luitenant Florian Philippot. Haar discours krijgt steeds meer sociale en antikapitalistische trekjes, waarmee ze goed scoort in de verlopen industriegebieden van Noord- en Oost-Frankrijk.

De Fransen hebben blijk gegeven van hun afkeuring van familiebanden in de politiek

zei Marine Le Pen, verwijzend naar de affaire-Fillon

Veel FN’ers in het Zuiden vinden deze lijn te links. Ze zien het Front als een rechtse partij die moet hameren op de Franse identiteit, de katholieke wortels van het land en het gevaar van islam en immigratie. Aliot wordt verweten dat hij zich als man van het Zuiden onvoldoende verzet tegen de invloed van Philippot. ‘Louis heeft velen teleurgesteld’, zei een FN-politicus in Libération. Aliot heeft een grote bek, zei een ander, maar hij brengt die nooit tegen Marine in stelling.

Als Marine Le Pen president wordt, zal Aliot geen minister worden, net zo min als Marion Maréchal-Le Pen. ‘De Fransen hebben blijk gegeven van hun afkeuring van familiebanden in de politiek’, zei Marine Le Pen, verwijzend naar de affaire-Fillon.

‘Op de dag dat Marine wordt gekozen, zal ik overal mee stoppen’, heeft Aliot zelf gezegd. Hij wil zijn partner politiek niet voor de voeten lopen en heeft evenmin trek in een ceremoniële functie als premier homme. Aliot ziet voor zichzelf een andere missie weggelegd: de rehabilitatie van de harki’s, de Algerijnen die voor het Franse leger hebben gevochten. ‘Zij zijn in de steek gelaten door de Republiek. Velen hebben hun strijd voor Frankrijk met hun leven moeten bekopen. Nog altijd wordt niet genoeg erkend wat zij hebben meegemaakt.’

Volkskrant

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: