Buket Mersin (24) haalt het beste uit Turkse en Nederlandse cultuur

‘Nooit ben ik door mijn afkomst belemmerd in mijn carrière’

Buket Mersin (24) haalt het beste uit Turkse en Nederlandse cultuur

Buket Mersin (24) nam vorig jaar deel aan het jongerenonderzoek. Ze is blij dat ‘er veel meer jongeren zijn met een migratieachtergrond met een positieve mindset’.

‘Ik heb voor accountancy gestudeerd en ik werk nu voltijds bij de firma Deloitte. Ik ben er trots op dat ik dit heb bereikt op mijn leeftijd. Ik heb veel vertrouwen in de toekomst, ik geloof dat je veel kunt bereiken als je ernaartoe werkt. Ik ben ook blij om te horen dat uit het onderzoek blijkt dat er veel meer jongeren zijn met een migratieachtergrond met een positieve mindset.

‘Mijn beide ouders zijn in Turkije geboren. Ze zijn jong naar Nederland gekomen en hebben gestudeerd. Mijn moeder werkte als tandartsassistente, mijn vader in de ict. Vanuit huis heb ik zowel de Nederlandse als de Turkse cultuur meegekregen, ik probeer het beste te halen uit beide culturen.

Ik rolde door sollicitatieprocedures heen en kon na mijn opleiding meteen starten op een mooi kantoor

De toekomst ligt open voor Miek én Asmaa

Afkomst speelt geen rol bij het toekomstbeeld van jongeren. Zo is het ook bij Miek en Asmaa, al weten ze dat er discriminatie is op de arbeidsmarkt.

‘Ik ben opgegroeid in Rotterdam-Zuid, waar veel niet-Nederlandse jongeren wonen. Mijn ouders hebben me bewust naar een basisschool gestuurd in een ander deel van de stad waar bijna geen buitenlanders op zaten. Mijn middelbare school was wel weer heel gemengd.

‘Ik heb nooit het idee gehad dat ik door mijn niet-Nederlandse afkomst ben belemmerd in mijn carrière. Alles ging heel voorspoedig, ik rolde door sollicitatieprocedures heen en kon na mijn opleiding meteen starten op een mooi kantoor. Ik heb nooit discriminatie ervaren. Ik wil ook in Nederland blijven wonen. In Turkije is er toch meer hiërarchie in het bedrijfsleven, dat ben ik niet gewend.

Ik hoop dat de politiek dit onderzoek goed leest en ziet hoeveel kracht er zit in deze generatie jongeren

‘Ik hoop dat de politiek dit onderzoek goed leest en ziet hoeveel kracht er zit in deze generatie jongeren. Ouders spelen natuurlijk een grote rol. Mijn ouders hebben me altijd gesteund en gemotiveerd. Wanneer ouders hun kinderen stimuleren om met diverse culturen in aanraking te komen en zichzelf zo goed mogelijk te ontwikkelen, dan zal een kind zich later ook beter redden in de maatschappij. En ik heb ook het gevoel dat jongeren van verschillende afkomst nu meer contact met elkaar hebben dan vroeger. Ik hou het nieuws zo veel mogelijk buiten, ik wil het negatieve ontwijken. In mijn omgeving weten ze precies wie ik ben.’  bron / VK

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s