Conservatieve ‘IJzeren Erna’ heeft humor

 

en speelt Pokémon Go

Vijf redenen waarom u Erna Solberg moet leren kennen.

De Noorse premier Erna Solberg is niet bang voor wat ophef. Ze stak deze week op Facebook de draak met Donald Trump.

1 – Ze heeft humor

Wat is hij toch een slappeling dat hij niet samen met ons vecht voor het klimaat

‘Wie regeert de wereld? Riyad vs. Bergen’, schreef Solberg (56) bij haar foto waarop zij samen met de premiers van Finland, Denemarken, IJsland en Zweden een voetbal vasthoudt. Op de bal staan hun doelstellingen voor een duurzamere wereld. De foto is een parodie op het kiekje van Trump, dat een week eerder de wereld rondging. Daarop houdt de Amerikaanse president samen met machthebbers uit het Midden-Oosten een lichtgevende aardbol omhoog als statement tegen het terrorisme. De boodschap van Solberg: wat is hij toch een slappeling dat hij niet samen met ons vecht voor het klimaat.

2 – Ze werd betrapt op het spelen van Pokémon Go in het parlement

De premier van Noorwegen haalde al eens eerder de internationale pers toen een fotograaf vastlegde hoe ze Pokémon Go speelde tijdens een parlementair debat. In Slowakije gaf ze opnieuw toe aan haar ‘verslaving’, onderbrak daar haar politieke werk en speurde met haar smartphone door de straten van Bratislava naar virtuele Pokémon-monsters. Solberg, getrouwd en moeder van twee kinderen, reageerde in een tweet: ‘Wij vrouwen zijn gewoon goed in het doen van twee dingen tegelijk.’

3 – Haar bijnaam is IJzeren Erna

Sinds ze ‘gelukszoekers’ het lastiger maakt Noorwegen binnen te komen heeft ze de bijnaam IJzeren Erna

Haar houding jegens immigranten vinden sommigen minder grappig. Als minister van Binnenlands Bestuur maakte ze het ‘gelukszoekers’ lastiger Noorwegen binnen te komen, wat de conservatieve politica de bijnaam IJzeren Erna opleverde. Ook als premier (sinds 2013) is ze streng. Nieuwkomers mogen van haar nooit werk weigeren vanwege hun geloof.

4 – Ze houdt stiekem net zo veel van olie als Trump

Ondanks mooie woorden over klimaatdoelstellingen is ze een grotere fan van fossiele brandstoffen dan ze doet voorkomen. Solberg toont zich voorstander van elektrische auto’s, maar peinst er niet over de Noorse olieproductie stop te zetten. Sterker: het liefst offert ze vandaag nog allerlei pittoreske Arctische eilanden op voor een paar druppels extra van het elixer dat de Noren zo vreselijk welvarend maakt.

‘Ik ben dyslectisch en schrijf alles zelf’

5 – Ze komt er voor uit dat ze dyslectisch is

Sympathie wekt ze door open te zijn over haar grootste beperking. Op haar 16de bleek ze dyslectisch. Dit weerhield haar niet van een studie politicologie in Bergen, noch van een parlementszetel, op haar 28ste, voor de partij Høyre. Op Facebook maakte iemand eens de opmerking dat de assistenten van de premier beter Noors moeten leren schrijven. Solberg reageerde bits: ‘Ik ben dyslectisch en schrijf alles zelf.’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s