9 Juni Donald Duck wordt geboren (1934)

 

Donald Duck wordt geboren (1934)

Op 9 juni 1934 is Disney-karakter Donald Duck voor het eerst op televisie te zien. Hij debuteert in de tekenfilm The Wise Little Hen, een van de in totaal 75 Silly Symphonies van Walt Disney. Het filmpje duurt zeven minuten en 25 seconden en gaat over een hen die met haar kuikens een bezoek brengt aan Donald Duck en Peter Pig. De hen vraagt de twee of ze willen helpen bij het zaaien en oogsten van de maïs. Donald en Peter veinzen echter buikpijn om onder het werk uit te komen.

Donald Duck

Donald Duck is een antropomorfe eend met oranje-gele benen, voeten en snavel. zijn volledige naam luidt Donald Fauntleroy Duck. De eend is, samen met Mickey Mouse, uitgegroeid tot het icoon van Disney. Het wekelijkse tijdschrift met stripverhalen van Walt Disney-figuren is naar hem vernoemd.

Dit weekblad, de Donald Duck, verschijnt sinds oktober 1952 in Nederland. Het blad was direct populair. In het begin putte dit blad voornamelijk uit de inmiddels aanzienlijke voorraad Amerikaanse strips. Later begon men in Nederland zelf Donald Duck-strips te maken, zoals dat ook gebeurde in andere landen waar een weekblad over de gevederde antiheld was opgericht. Daarnaast gaf het blad een impuls aan ander striptalent. Zo werden bijvoorbeeld bekende series als Douwe Dabbert (door Thom Roep en Piet Wijn) en de geschiedenisstrip Van Nul tot Nu (door Thom Roep en Co Loerakker) in de Donald Duck gepubliceerd.

Boek: Silly Symphonies – The Complete Disney Classics
Voor kinderen: Donald Duck kookboek

The Wise Little Hen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: