Kosten: 8-gangenmenu euro 165 p.p.

Met een rapper in een toptent

Recensent Mac van Dinther eet met Freddy Tratlehner in Inter Scaldes in Kruiningen.

WAAROM ZITTEN WE IN INTER SCALDES?

Omdat Freddy dat wou.

FREDDY WHO?

Punten:

Eten 8,5

Bediening 9

Entourage 8

Prijs-kwaliteit 8+

Freddy Tratlehner, alias Vjèze Fur. Over wie de meisjes zingen: ‘Daar is de Fur, o, hij is geweldig. De meisje komen in floks, hij heeft die pils in zijn soks.’ Freddy is een van de rappers van De Jeugd van Tegenwoordig. ‘Wodka in m’n mik en pillen in m’n sokken. Meet me met me pik in de kut van je moeder.’ Dat is Freddy.

Alsof je in een bad zit en denkt: er mag wel wat heet water bij

EN DIE WIL NAAR INTER SCALDES?

Da’s apart, ja. Inter Scaldes is een van de allerbeste en chicste restaurants van Nederland. Freddy heeft de menukaarten van verschillende toprestaurants vergeleken en vond Inter Scaldes het interessantst. Het is ook duur.’

EEN RAPPER IN EEN TOPTENT: DAT WORDT NATUURLIJK GRAPPEN EN GROLLEN MET DE CHICKIES EN DE DICKIES.

Dat zou je denken, maar daar ziet het niet naar uit als we ons afspraakje afhalen op station Roosendaal: een gesoigneerde dertiger in grijs pak en zwarte gaatjesschoenen. De baard getrimd, de haren in model, een gouden kettinkje nauwelijks zichtbaar onder de boord van zijn blouse: keurig. De Jeugd, vertelt Freddy onderweg, is culinair niet van gisteren. Als ze op tournee gaan, maken ze er een punt van goed te eten. ‘Daar doen we echt moeite voor.’ Freddy’s vader was chef-kok.’

GOH! EN: HOE BEVALT INTER SCALDES HEM?

Freddy is lovend over Koen, onze jonge sommelier

In de witte serre met uitzicht op de binnentuin drinken we een glaasje champagne voordat we het menu bestuderen. ‘We gaan toch all the way?, vraagt Freddy. Tuurlijk. Het menu Concert: acht gangen.

VINDT-IE HET LEKKER?

Freddy proeft aandachtig en kiest zijn woorden weloverwogen. In de amuse van tomatengelei met spikkels mozzarella en basilicum herkent hij het pointillisme van Georges Seurat – Freddy heeft kunstacademie gedaan. Een zachte ‘wow’ klinkt bij het voorgerecht van geplette langoustine met blaadjes gedroogde yoghurt: ‘Net witte zeilen op golven van langoustine.’ Kaviaar met meloen bekoort minder: ‘Dit pakt me niet.’ Dat doet wel de eendenlever met bittere chocolade: ‘Prachtig hoe dat één geheel vormt.’

Na de borsjt – ‘Ik proef de truffel niet’ – verschijnt Oosterscheldekreeft op tafel. Iets te lauw. ‘Alsof je in een bad zit en denkt: er mag wel wat heet water bij.’ Bij de lamsfilet is Freddy toe aan de zevende wijn van zijn arrangement: ‘Ik geloof dat ik een beetje dronken begin te worden.’ Maar als de nagerechten arriveren is hij weer bij de pinken. ‘Lekker fruit met een paar gekke tonen. Niet te zoet. Ze zijn goed met desserts hier.’

WIL HET EEN BEETJE KLIKKEN MET DE BEDIENING?

Freddy is lovend over Koen, onze jonge sommelier. ‘Hij weet veel, is enthousiast en geeft het idee dat hij er zelf ook van zou genieten om hier te zitten.’

EN: KOMT DE JEUGD TERUG?

Inter Scaldes trekt in elk gerecht alle registers open. Dat is geweldig lekker, benadrukt Freddy. Maar hij mist de afwisseling. ‘Het is allemaal op hetzelfde, hoog gecompliceerde niveau. Er mag ook wel eens een pauze in zitten.’ Goede muziek gaat ook in pieken en dalen. Maar verder: ‘Ik denk dat WiWa en Faberyayo dit ook tof zouden vinden.’ Dat is dan toch weer een andere kant van de mannen die rappend niet verder komen dan: ‘Je kan me vinden in de maccie of de wolvenschuur, saus op me shirt, bière op me haute couture.’ We wachten op een rap over Inter Scaldes.’

HET MENU:

Langoustine, yoghurt Kaviaar, meloen met sake, blanc manger Eendenlever met chocolade, ananas topinamboer; Borsjt van rozenthee en truffel Kreeft, hazelnoot, artisjok en oranjebloesem Lamsfilet met tijm en aubergine Cavaillon meloen met amandelroom Gepocheerde ananas met kokosschuim en kerrie-champagne-ijs.

Kosten: 8-gangenmenu euro 165 p.p.

INTER SCALDES

Zandweg 2
4416 NA Kruiningen
0113-381753

interscaldes.eu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s