Emile Roemer is geknipt als burgemeester van Oss……..

…. of tweedehands autoverkoper

Emile Roemer was te aardig voor de Haagse slangenkuil, zei iedereen gisteren. Dat was een compliment voor de mens Roemer, maar een trap na voor de politicus. Met goedmoedigheid kom je aan het Binnenhof niet ver, goedmoedigheid is daar een teken van zwakte, de goedmoedigen zijn voer voor de krokodillen.

Hij kan geen fractie leiden, laat staan Nederland

Ik zat een keer met Emile Roemer in een politiek forum onder leiding van Wouke van Scherrenburg. We hadden het vooraf even over de op dat moment zeer actuele kwestie van de vluchtelingen. ‘We moeten veel ruimhartiger zijn’, zei Roemer. ‘Als u dat straks even en plein public herhaalt’, zei ik, ‘is dat leuk voor de mensen en heb ik ook eens een primeurtje: SP heet vluchtelingen van harte welkom.’ ‘Nee’, zei Roemer, ‘daar kan ik niet aan beginnen, dat kost me zetels.’ Daar zat de politicus de mens flink in de weg.

Emile Roemer werd door de kiezers jaar na jaar gezien als de betrouwbaarste man van het Binnenhof, maar dat was kennelijk geen reden om massaal op hem te stemmen. Wel om een tweedehands auto van hem te kopen, maar die had Roemer niet in de aanbieding.

‘Hij kan geen fractie leiden, laat staan Nederland’, zei een anoniem SP-Kamerlid een jaar geleden. Hij was niet de enige met kritiek op de aanvoerder. Toen wist je al: ze zitten de verkiezingen nog even uit met Roemer, maar daarna schieten ze hem op socialistiese wijze af.

Daar sprak de aardige Brabander die zich de Haagse mores nooit helemaal heeft eigengemaakt

Niet zo heel ver voor de verkiezingen van 2012 zag het er even naar uit dat Roemer met zijn partij een sensationele doorbraak ging beleven. De peilingen zetten de SP op 40 zetels. Vervolgens deed Roemer een paar domme uitspraken in de krant, nam de minder goedmoedige Samsom het heft in handen en zette Mark Rutte Roemer met een schaamteloze leugen voor schut in een debat. Roemer had de feiten even niet op een rijtje en droop af: 15 zetels, 10 zetels verlies. Te goed van vertrouwen.

‘U heeft de partij nooit naar dat hoge niveau kunnen tillen’, constateerde een NOS-verslaggever gisteren. Roemer keek hem bedroefd aan en somde aarzelend een paar verworvenheden op. Toen zei hij bijna smekend: ‘Ik denk dat je me ook wel een compliment had mogen geven.’ Daar sprak de aardige Brabander die zich de Haagse mores nooit helemaal heeft eigengemaakt.

De SP’ers kunnen de borst natmaken, de beuk gaat erin

Lilian Marijnissen lijkt me ongeveer zo goedmoedig als haar vader. Die was het alleen wanneer het hem uitkwam, wat meestal niet het geval was. Een schrikbewind mag je het misschien nog net niet noemen, maar Marijnissen had er in de partij en de fractie de wind wel flink onder. De nieuwe partijvoorzitter Ron Meyer is van ‘de school-Marijnissen’, en net als diens dochter voormalig campagneleider bij de vakbond. De SP’ers kunnen de borst natmaken, de beuk gaat erin. De SP gaat terug naar het pré-Roemertijdperk: de paden op, de wijken in. Het woord strijd zal worden afgestoft en de dogma’s worden opgepoetst.

Emile Roemer is geknipt als burgemeester van Oss. En anders maar in tweedehands auto’s.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s