In VS is Tesla-baas Musk het mikpunt als graaier

Aandeelhouders van Tesla vinden dat topman Elon Musk te veel gaat verdienen.

Zelfs in de Verenigde Staten, waar ongebreidelde zelfverrijking doorgaans als een deugd wordt gezien, lokken beloningsexcessen steeds meer protesten uit. Alleen zijn het daar niet klanten, werknemers, actiegroepen of boze twitteraars die te hoop lopen tegen loonsverhogingen of bonussen voor topbestuurders, maar investeerders en beleggers.

Het jongste mikpunt van het aandeelhoudersverzet: Elon Musk, de topman van automaker Tesla. Twee grote belangenclubs van aandeelhouders keren zich tegen het voornemen om Musk een aandelenpakket toe te kennen van 2,6 miljard dollar, boven op de 20 procent Tesla-aandelen die Musk al bezit. ‘Zelfs als Musk de hoogste prestatiedoelen haalt die aan deze bonus gekoppeld zijn, is die beloning nog niet te rechtvaardigen’, stelt Institutional Shareholder Services (ISS), ‘s werelds grootste vertegenwoordiger van aandeelhouders. ‘Musks beloningspakket zou hiermee dat van bijna elke andere bestuursvoorzitter van de grootste en winstgevendste bedrijven overvleugelen.’

Tesla heeft in zijn bestaansgeschiedenis alleen nog maar verlies gemaakt en overleeft op geldinjecties van geldverstrekkers en aandeelhouders.

ISS vertegenwoordigt te weinig aandeelhouders om het beloningsvoorstel weg te stemmen. De beleggersclub heeft wel de steun van Glass Lewis & Co, een stemadviesbureau voor aandeelhouders. Beide instanties hopen dat grote beleggers zich ook tegen de exorbitante bonus voor Musk zullen keren. Twee van Tesla’s grootste beleggers, Baillie Gifford & Co. en T. Rowe Price Group, hebben laten weten dat ze voor de bonus zullen stemmen. Zij bezitten samen 14 procent van de Tesla-aandelen.

Musk is niet alleen

Walt Disney liep donderdag een blauwtje bij zijn poging bestuursvoorzitter Bob Iger een salarisverhoging en een aandelenpakket toe te kennen. Een nipte 52 procent van de aandeelhouders stemde tegen. Iger zou zijn basissalaris met een half miljoen dollar zien groeien tot 3 miljoen per jaar. Ook had hij kunnen rekenen op een aandelenbonus oplopend tot 142 miljoen dollar (115 miljoen euro) en een extraatje van jaarlijks 20 miljoen als bepaalde doelen worden gehaald. Die jaarlijkse bonus is nu nog 12 miljoen dollar.

De uitkomst van de aandeelhoudersstemming is niet bindend, maar de raad van bestuur van Disney heeft beloofd Igers beloning nog eens onder de loep te nemen.

Eind vorige maand ontstond er ophef over de aandelenbonus die Evan Spiegel van Snap zichzelf heeft toegekend: bijna 673 miljoen dollar. Spiegel hoeft niet bang te zijn voor een opstand van aandeelhouders: hij bezit 48,4 procent van de aandelen en zijn kompaan Robert Murphy 47,4 procent.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s