Grootste belegger ter wereld: “Zet je schrap voor koopgolf op de beurzen”

Bron: De Tijd, CNBC, Belga

"Niet aarzelen. Kopen", zegt Larry Fink, die een portefeuille van 6.500 miljard dollar beheert.
 Shutterstock/Reuters “Niet aarzelen. Kopen”, zegt Larry Fink, die een portefeuille van 6.500 miljard dollar beheert.
 “Het grootste risico dat beleggers lopen, is dat ze te weinig investeren.” Dat zegt Larry Fink, die met een portefeuille van 6.500 miljard dollar zowat de grootste belegger ter wereld is. Zijn boodschap: “Niet aarzelen, maar kopen.”

Larry Fink is CEO van Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, met hoofdkantoor in New York. Tijdens een interview bij de zakenzender CNBC gaf hij deze week zijn kijk op de huidige beursrally. Nadat de beurzen in het najaar van 2018 wereldwijd serieuze klappen kregen, zijn die sinds begin 2019 aan een stevige opmars bezig. Zowel in Azië als in Europa en de VS werden de voorbije maanden stevige winsten geboekt. Je zou denken dat beleggers winst gaan nemen, en dat er een verkoopgolf aankomt.

Larry Fink is het daar niet mee eens, en blijft opvallend optimistisch. “Het grootste risico is niet dat beleggers te veel investeren, maar te weinig”, zegt hij. “Het risico op dit moment is een plotse koopgolf, niet een verkoopgolf.”

Wereldwijd lage rente

Hij verwijst naar de impact van de beslissing van de Amerikaanse centrale bank om de rente niet langer te verhogen, omdat de economische omstandigheden minder gunstig zijn dan in 2018. De laatste rentestap was in december. President Donald Trump uitte herhaaldelijk forse kritiek op het almaar opkrikken van de rente, omdat dit volgens hem slecht zou zijn voor de economie. De Fed heeft inmiddels aangegeven de rente dit jaar niet meer te zullen verhogen.

Aandelen

De bocht van de Amerikaans centrale bank kreeg wereldwijd navolging. Fink denkt dat dit beleid beleggers richting aandelen zal duwen, omdat alle andere beleggingen te weinig renderen. “Centrale bankiers zijn soepeler dan ooit”, zegt hij. “Er is gewoon een tekort aan interessante activa om in te beleggen.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s