Invloedrijke econoom: “We staan op de rand van een wereldwijde economische crisis”

Bron: L’Echo

Jacques Attali (75): “Het systeem zal exploderen.”
 AFP/Getty Jacques Attali (75): “Het systeem zal exploderen.”
 De invloedrijke Franse econoom Jacques Attali (75) denkt dat we afstevenen op een nieuwe, wereldwijde economische crisis. Dat vertelt hij in het zicht van de brexit en de Europese verkiezingen aan de krant L’Echo. “Het systeem zal exploderen”, waarschuwt hij.

In het interview laat de raadgever van verschillende Franse presidenten zijn licht schijnen op de wereldwijde economische situatie. Die is volgens hem zeer zorgwekkend. Volgens Attali wordt de sociale ongelijkheid steeds groter, en is er dringend actie nodig.

“Zoals ik 15 à 20 jaar geleden voorspelde, is er een concentratie van rijkdom aan de gang in de richting van enkele handen”, zegt Attali. “Dat komt doordat de markten geglobaliseerd zijn, zonder dat de rechtstaat mee geglobaliseerd is.”

“De globalisering van markten creëert ongelijkheden die niet gecompenseerd worden door een wereldwijd systeem van herverdeling van rijkdom. Er is dus zowel concentratie van rijkdom als van armoede. Het systeem zal exploderen. Ik weet niet of het binnen drie weken zal zijn of binnen twee jaar, maar ik denk dat we op de rand staan van een wereldwijde economische crisis.”

Europese verkiezingen

In het licht van de Europese verkiezingen, die eind mei plaatsvinden, waarschuwt Attali voor de opkomst van het populisme. Traditionele partijen moeten zich zelf heruitvinden, vindt hij. “Als populisten het enige alternatief zijn, zullen ze op een dag het voortouw nemen. En dat is gevaarlijk.”

Er is zowel concentratie van rijkdom als van armoede aan de gang. Het systeem zal exploderen

Jacques Attali

De Franse president Emmanuel Macron is een vroegere medewerker van Jacques Attali. De econoom, die ook schrijver en filosoof is, was eerder raadgever van de voormalige president François Hollande. Ook in de jaren ’80, toen François Mitterand aan de macht was, werkte hij nauw samen met de president.

ander geluid :

https://www.hln.be/geld/grootste-belegger-ter-wereld-zet-je-schrap-voor-koopgolf-op-de-beurzen~a3b9186e/?fbclid=IwAR2Ll8RWQn_6p6GfwshbloTke_1olWVg6V3kGKl7Og-o2Mxz0mDmqqKR1Yg&referer=https%3A%2F%2Fl.facebook.com%2F

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s