‘Wilhelmina dacht aan uitruil met nazi’s om Belgische koning te helpen’

Na de bevrijding 1945 houdt koningin Wilhelmina een intocht in Den Haag. Op de achterbank van de auto ‘de soldaat van Oranje’, Erik Hazelhoff HOLLANDSE HOOGTE / SPAARNESTAD PHOTO

 

Koningin Wilhelmina wilde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog laten onderzoeken of er een uitruil mogelijk was met de nazi’s. Ze hoopte de Belgische koning Leopold III daarmee te kunnen helpen, die met zijn gezin door de Duitsers werd vastgehouden in Oostenrijk.

Dat schrijft Trouw op basis van een bundel met originele oorlogsdagboeken van haar minister van Buitenlandse Zaken Eelco van Kleffens. Die bundel, Majesteit, U kent het werkelijke leven niet, verschijnt vandaag.

Wilhelmina vroeg Van Kleffens om via het Vaticaan ‘af te tasten’ of hoge nazi’s een vluchtweg kon worden geboden in ruil voor vrijlating van de Belgische koninklijke familie. Dat deed ze na een gesprek met Leopolds moeder, die bang was dat de Duitsers haar zoon en zijn gezin zouden liquideren.

Niet pausgezind

Het verzoek van de koningin is volgens de krant opmerkelijk, omdat Wilhelmina juist niet pausgezind was en in de oorlogsjaren anti-Duits. Maar uit de dagboeken blijkt desondanks dat ze een deal wilde sluiten om koning Leopold te helpen.

Wat er uiteindelijk met haar verzoek is gebeurd is niet duidelijk, zegt historicus Michael Riemens, die heeft meegewerkt aan de bundel. Leopold en zijn gezin overleefden de oorlog.

Nu zat zij daar en zei niet veel, een beetje zielig met een gezicht van ‘ik ben tenslotte toch de koningin van Nederland’.

Eelco van Kleffens

Volgens Riemens had Van Kleffens als één van de weinigen in het Nederlandse oorlogskabinet een redelijk vertrouwensband met Wilhelmina. Wel zou hij zich regelmatig hebben verbaasd over de manier waarop de koningin “een loopje nam met het staatsrecht”.

Van Kleffens beschrijft in zijn dagboeken ook het bezoek dat Wilhelmina in 1942 bracht aan president Roosevelt van Amerika. Op het buitenverblijf van de president viel ze volgens de minister uit de toon. “Nu zat zij daar en zei niet veel, een beetje zielig met een gezicht van ‘ik ben tenslotte toch de koningin van Nederland'”, schrijft hij.

“Een beetje gelaten en out of place, te midden van de luid pratende Amerikanen met hun scotch en hun rye en hun ice-tea. Het was een toneel om nooit te vergeten, en ik had a royal good time.”

Bron NOS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s