NASA voorspelt extreem koude winter !

Winter voorspelling - hoe koud wordt deze winter in Nederland?

Nu de zomer voorbij is, hebben de eerste wetenschappers zich al gewaagd aan een voorspelling voor komende winter. Als zij gelijk krijgen, dan staat ons de koudste winter in 100 jaar te wachten.  De Duitse website Sputniknews.com citeert bijvoorbeeld een aantal Russische wetenschappers die beweren dat de aarde in een nieuwe klimaatcyclus terecht is gekomen. In deze cyclus zou de zon minder actief zijn, waardoor het overal op aarde kouder wordt. Een vergelijkbaar verschijnsel deed zich ook al voor in de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Extreem winterweer op komst?

Wanneer deze wetenschappers gelijk krijgen, dan wordt 2019 wederom een jaar vol extreem weer. Afgelopen zomer werden ook voor het eerst  temperaturen van meer dan 40 graden in de Alpen en Nederland gemeten. Of tenminste sinds men begonnen is met het wetenschappelijk vastleggen van meteorologische data. Als de voorspelling uitkomt, kan het medio oktober van dit jaar in grote delen van Europa al steenkoud zal zijn. Iedereen wordt daarom aangeraden om zich voor te bereiden op een extreme winter en nu alvast te zorgen voor een warme ski jasmuts en goede handschoenen.

Wintervoorspelling 2020 - wordt 2020 een koude winter?

Extreem weer en langetermijnvoorspellingen

Ieder jaar doen verschillende meteorologen voorspellingen voor de winter. In dit artikel verzamelen we de komende maanden de winterverwachtingen die her en der worden gepubliceerd. Behalve zonnecycli zijn er namelijk nog een heleboel volkswijsheden die de hoeveelheid kou of sneeuw voor komende winter zouden moeten voorspellen. Zo wordt bijvoorbeeld in Frankrijk de lengte van de Gele Gentiaan gemeten. Deze plant zou de sneeuwhoogte voor het komende seizoen zonder problemen kunnen voorspellen. Overigens zijn ook deze voorspellingen voor wintersporters uitermate positief. Het zou dus zo maar weer een echt strenge winter kunnen worden, met uitzonderlijk veel sneeuw en extreem weer.

NASA voorspelt extreem koude winter

Wetenschappers van de NASA voorspellen dat het de komende jaren behoorlijk afkoelt op aarde. In een recent gepubliceerd artikel meldt de Amerikaanse nationale ruimtevaart organisatie dat de zonneactiviteit de komende jaren extreem afneemt. De volgende zonnecyclus die in 2020 begint wordt, als de berekeningen kloppen, de zwakste in 200 jaar. De laatste keer dat zoiets gebeurde (tussen 1790 en 1830) vroor de Theems in Londen meerdere malen dicht en vroor het in de Verenigde Staten  zelfs in de maand juli. De NASA ziet in de verminderde zonneactiviteit overigens vooral een kans voor nieuwe avonturen in de ruimte.

Komt er een Elfstedentocht dit jaar?

Schaatsliefhebbers kunnen met deze wintervoorspelling een beetje gaan hopen dat er een Elfstedentocht komt. De laatste paar keer dat de Elfstedentocht werd georganiseerd was er immers ook sprake van verminderde activiteit van de zon.

Alle Elfstedentochten, op 1 keer na, vonden plaats tijdens een zonnevlekkenminimum. Dat kan toch geen toeval zijn? Als we afgaan op de verminderde activiteit van de zon is de kans dus groot dat de ‘Tocht der Tochten’ deze winter eindelijk weer eens verreden wordt.

mogelijke elfstedentocht

Sneeuw in Siberië – strenge winter in de Alpen?

Er is een theorie die stelt dat als er meer sneeuw valt in Siberië in oktober, dat er een verhoogde kans is op een strenge winter. We zullen tot oktober moeten wachten om te weten of er dit jaar meer sneeuw dan normaal gevallen is in Siberië. Dat zou kunnen betekenen dat de winter van 2019-2020 kouder wordt dan gemiddeld. Het is overigens nog maar de vraag wat de voorspellende waarde van deze winterverwachting is. Helaas is deze theorie nog niet bewezen. Er wordt namelijk pas sinds kort data verzameld die de invloed van de sneeuwbedekking  op onze winter zou moeten aantonen.

Sneeuwvoorspelling winter 2019-2020
Satelietfoto van Siberië (foto: NASA.com)

Piet Paulusma voorspelde een strenge winter (en zat er naast)

Nederlandse meest bekende weerman, Piet Paulusma, maakte vorig jaar ook een wintervoorspelling voor de winter. Hij verwachtte een koude winter, met veel neerslag in de vorm van sneeuw en ijzel. Nederland zou veel overlast zal ondervinden van het winterweer. Die verwachting is toen (glukkig) niet uitgekomen. Piet Paulusma publiceert zijn nieuwe wintervoorspelling 2020 waarschijnlijk eind november. Natuurlijk houden wij je daarvan op de hoogte.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan via Twitter of Facebook. Dat kan snel via de knoppen hieronder.

 

Het KNMI twijfelt over langetermijnvoorspellingen

Het KNMI heeft zijn twijfels over het nut van langetermijnvoorspellingen. Zij werken doorgaans met een ‘voorspellingshorizon’ van maximaal tien dagen. En hoewel zij de de langetermijnverwachtingen en voorspellingen over hete zomers en koude winters met belangstelling volgen, zetten ze er ook hun vraagtekens bij. Er is namelijk onvoldoende wetenschappelijke grond om ze echt serieus te nemen.

weersverwachting voor de winter 2020
Krijgen we een ouderwets koude winter met veel sneeuw?

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s