Vandaag is de 94ste geboortedag van H.J.A. Hofland

May be an image of 1 person and beard

Vandaag is de 94ste geboortedag van H.J.A. Hofland, die een kleine maand voor zijn 89ste verjaardag overleed. Zijn nalatenschap als journalist, columnist, essayist en romancier is nog altijd van groot belang. Hij ontving vele prestigieuze prijzen voor zijn werk, waaronder de Gouden Ganzenveer (1996) en de P.C. Hooftprijs (2011). In 1999 werd hij door zijn medejournalisten uitgeroepen tot โ€˜Journalist van de Eeuwโ€™.

In de jaren zestig maakte Hofland furore als journalist. Bij het ๐˜ˆ๐˜ญ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ด๐˜ฃ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฅ maakte hij snel carriรจre en in 1968 werd hij daar de jongste hoofdredacteur van Nederland. In 1970 stopte hij als hoofdredacteur, na de fusie met de ๐˜•๐˜ช๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜™๐˜ฐ๐˜ต๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฆ ๐˜Š๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ต tot het huidige ๐˜•๐˜™๐˜Š ๐˜๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ด๐˜ฃ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฅ, maar hij bleef zijn leven lang verbonden aan ๐˜•๐˜™๐˜Š. Onder het pseudoniem S. Montag schreef hij 1.845 afleveringen van zijn wekelijkse rubriek โ€˜Overpeinzingenโ€™, met stadsreportages uit Amsterdam, het Rotterdam waar hij in 1927 werd geboren, en New York, zijn tweede โ€˜thuisโ€™. Als Henk Hofland had hij een vaste rubriek op de opiniepagina over buitenlandse politiek en hij schreef decennia een column voor de Cultuurbijlage.

Met zijn scherpe pen bekritiseerde hij de elite in alle denkbare vormen. Zo verscheen in 1972 zijn ๐˜›๐˜ฆ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ด ๐˜ญ๐˜ช๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ž๐˜ข๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ข๐˜ถ๐˜ต๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ช๐˜ต๐˜ฆ๐˜ช๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ง๐˜ฆ๐˜ช๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ. In deze bundel geruchtmakende essays uitte Hofland zijn woede en frustratie over de Nederlandse doofpotcultuur. De journalistieke kracht van dit boek wordt nog altijd onderstreept door het feit dat de sinds 2006 jaarlijks uitgereikte prijs voor journalistiek โ€˜De Tegelโ€™ naar dit boek is vernoemd.

One thought on “Vandaag is de 94ste geboortedag van H.J.A. Hofland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s