Bangkok , mega city aan de Praya river

Bangkok, de hoofdstad van  Thailand , is vaak de eerste kennismaking met Thailand. De meeste toeristen verblijven er een paar dagen om vervolgens door te trekken naar de eilanden (koh’s) of andere steden in het land. 

Banfkok is een immense stad. Naar schatting wonen er 15 miljoen inwoners, maar niemand weet het precies.

De bekendste straten zijn Sukhumvit Road, Silom Road en Khao San Road, de backpackverzamelplaats.

De Thai noemen hun hoofstad Krung Thep Maha Nakorn (Stad der Engelen). Het heeft tal van bezienswaardigheden zoals de Wat Phra Kaeo (de Tempel van de Smaragden Boeddha), het magnifieke Grand Palace en de nabij gelegen Wat Pho en Wat Arun (Tempel van de Dageraad) aan de andere kant van de Chao Phraya rivier.

Ook het Vimanmek Mansion Museum is de moeite waard. In de buurt is het National Museum, op loopafstand van het Grand Palace. Ontelbare winkelcentra en markten maken van Bangkok bovendien een waar winkelparadijs. 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

De Grand Palace, het voormalige koninklijk paleis, is een ‘must see’. Dit baken aan de rivier in het centrum van de stad bestaat uit gebouwen uit verschillende tijden. De Wat Phra Kaeo bevindt zich in hetzelfde complex. De Smaragden Boeddha is het meest vereerde beeld in Thailand. De Grand Palace is dagelijks geopend van 08.30 uur tot 15.30 uur. Gepaste kleding is vereist (schouders en knieën bedekt). Rond het Sanam Luang, het ovale plein voor de Grand Palace, vinden we onder meer het museum voor moderne kunst, de Thammasat Universiteit en het Nationaal Museum. Dit heeft een overweldigende collectie van artefacten en kunstwerken uit het Bronzen Tijdperk.

Wat Pho, de Tempel van de Liggende Boeddha, grenst aan het Grand Palace. Het enorme, met goud bedekte beeld is 46 meter lang en 15 meter hoog. De voetzolen van de Boeddha zijn met parelmoer ingelegd. De ‘hogeschool voor Thaise massage‘ is te vinden in Wat Pho. In twee weken leert u de fijne kneepjes.

De Wat Arun (Tempel van de Dageraad) aan de Chao Phraya rivier tegenover het Grand Palace, is beroemd vanwege de met stukjes porselein ingelegde 79 meter hoge centrale pagode. Het Vimanek Palace (het Hemelse Onderkomen) is het grootste gebouw ter wereld van teakhout.

Een kleine greep uit de vele bezienswaardigheden in Bangkok: Wat Traimit (Tempel van de Gouden Boeddha); Wat Benchamabophit (Marmeren Tempel), de koninklijke boten in boothuizen op Khlong (Kanaal) Bangkok; de Dusit dierentuin; het Siam Stadspark in de voorstad Minburi en Safari World, eveneens in Minburi.

Bangkok en de aangrenzende provincie Nonthaburi zijn met elkaar verbonden door een snelbootdienst over de rivier. De trip kost bijna niets en voert langs onder meer de Memorialbrug, Wat Arun, het Grand Palace en de Thammasat universiteit.

Het mooiste zicht op Bangkok krijgen we vanaf de rivier en dan vooral ’s avonds. Een ‘river dinner cruise’ is een ideale manier om een smakelijke maaltijd met een fantastisch uitzicht te combineren. Vraag meer informatie in uw hotel of bij uw reisagent of touroperator.

Een wervelende culturele show met een indrukwekkend decor kunt u bijwonen in het Siam Niramit Theater. Het theater, geopend in oktober 2005, is centraal gelegen en biedt naast de show tevens een compleet nagebouwd Thais dorp waar u de levensstijl van vier regio’s kan beleven. Voor aanvang van de show om 20.00 uur heeft u tevens de mogelijkheid om te dineren in één van de drie aanwezige restaurants. Voor meer informatie en het direct boeken van tickets kunt u terecht op de website.

Liefhebbers van Thai Boxing (Muay Thai) kunnen in de twee grote boksstadions, Lumpini en Ratchadamnoen aan hun trekken komen. Geïnteresseerden in Boeddhistische meditatie vervoegen zich bij het hoofdkantoor van de World Fellowship of Buddhists (WFB) op Sukhumvit Road 33, tussen Soi 1 en Soi 3.

ATTRACTIES BUITEN DE STAD

Op een steenworp afstand van Bangkok vindt u onder meer: de Ancient City in Samut Prakan. Een gigantisch openluchtmuseum met replica’s van religieuze complexen en monumenten uit heel Thailand . De huurfietsen staan al klaar!

Ook in Samut Prakan ligt de Crocodile Farm met tienduizenden zoet- en zoutwaterkrokodillen. De drijvende markt van Ratchaburi Damnoen Saduak ligt met 80 kilometer iets verder weg. U moet hier vroeg bij zijn.

SHOPPEN!

Winkelen is een favoriete bezigheid van Thai, maar ook van bezoekende buitenlanders. Gewild zijn onder meer maatkleding, Thaise zijde en sieraden, al dan niet ingelegd met (half)edelstenen. In alle gevallen is oplettendheid in verband met namaak geboden.

bangkok 2013

Bangkok heeft de laagste prijzen van heel Azië, maar er kan altijd iets af. Blijf vriendelijk onderhandelen. De beste en grootste winkelcentra liggen aan het begin van Sukhumvit Road en langs Ploenchit Road en Rama I. Shopping Malls als Gaysorn, Mahboonkrong (MBK), Central World Plaza en Central Chit Lom bieden alles wat een mens maar kan wensen. Het splinternieuwe Siam Paragon is bedoeld voor de top van de markt en omvat behalve winkels en bioscopen ook het grootste aquarium van Azië (toegang 450 Baht). Overigens zijn ook elders in deze metropool fraaie winkelcentra te vinden.

De Chatuchak Weekend Markt is een must voor iedereen die thuis wil komen met iets typisch Thai. Het is een gigantisch complex, met ontelbare winkeltjes aan de Phaholyothinweg, tegenover het noordelijke busstation. Te bereiken met de Skytrain en ondergrondse.

OPENBAAR VERVOER

Openbaar vervoer kent Bangkok in ruime mate. Er rijden bussen naar vrijwel alle plekken. De prijs is afhankelijk van de afstand en de aanwezigheid van airconditioning.

De taxi ligt het meest voor de hand. Hoteltaxi’s zijn relatief duur. Neem liever op straat een taxi met op het dak het bord ‘Taxi-Meter’. De startprijs bedraagt 35 Baht. Let op dat de chauffeur de meter ook aanzet.

De tuktuk ziet er grappig uit, maar is in feite alleen geschikt voor korte afstanden. Over de prijs van deze open driewielers moet u onderhandelen.

Voor snel vervoer over korte stukken gebruiken Thai ook de motorfiets-taxi’s. Gebruik hiervan wordt afgeraden in verband met de risico’s.

De skytrain is een uitkomst. Gekoeld brengt deze u zestien meter boven de grond naar de belangrijkste plekken in Bangkok. U betaalt 10 tot 40 Baht, afhankelijk van de afstand. Er zijn nu twee lijnen, de Silom Line van Taksin Bridge naar National Stadium, langs Silom en Rama I road en de Sukhumvit Line van Soi 77, Sukhumvit Road (On Nut) naar Mor Chit Station, langs Siam Station waar u kunt overstappen.

Bangkok beschikt sinds 2005 over een heuse metro. Deze loopt van het (centraal) station Hua Lam Pong via Rama IV Road naar de Asok Din Daeng Road en de Ratchadapisek Road. Op Silom en Asok kunt u overstappen op de skytrain.

Anno Zijlstra

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s