Koh Chang

een van de tropische pracht eilanden in Thailand

Koh Chang is een eiland in de provincie Trat, in het oosten van Thailand Met ongeveer 5.000 inwoners is het eiland niet echt druk bevolkt, maar het toerisme (en de ontwikkeling daarvan) neemt de laatste jaren fors toe.

Het is een van de mooiste eilanden van Thailand met lange witte stranden die vaak ook nog eens half uitgestorven zijn. Op Koh Chang wonen ook veel wilde dieren, waaronder veel vogels, slangen, herten en een aantal olifanten. Het is een fantatische plek om te gaan snorkelen duiken of jungletochten te maken. In 2000 werd Koh Chang ‘ontdekt’ door de toeristen en sindsdien is het hard gegaan. Het is nog steeds niet zo druk als op Phuket of Koh Samui en daarom is het een aanrader om zo snel mogelijk het eiland te bezoeken voor het overspoeld is door massatoerisme. De prijzen voor toeristen rijzen de pan uit, zeker in vergelijking met die op de andere eilanden.

GEOGRAFISCHE FEITEN EN DE BESTE REISTIJD

Koh Chang betekent Olifanteneiland, vanwege de olifanten van het vaste land Het eiland is 429 vierkante kilometer groot en kent veel bergen en kliffen. De hoogste berg is Khao Salak Phet (744 meter hoog). In het westelijk deel van het eiland kom je veel watervallen, stranden en riffen tegen. Hier bevinden zich ook de meeste hotels en andere accommodaties, vanwege de vele witte stranden. Op het oostelijk deel van het eiland zijn er geen zandstranden en daardoor is het daar een stuk minder toeristisch. Wel kom je er een paar fraaie watervallen tegen. Ongeveer 70 procent van Koh Chang is onbewoond en bestaat uit regenwoud, koraalriffen en watervallen. Dit is de plek waar veel wilde dieren leven.

Koh Chang kent dezelfde seizoenen als Bangkok . De beste tijd om het eiland te bezoeken is het droge seizoen, van november tot februari. Van maart tot en met mei is het er bloedheet en in de regentijd – tussen juni en oktober – valt er gemiddeld zo’n 4.000 millimeter per jaar. Veel guesthouses zijn in die periode gesloten, dus de accommodatie is in het regenseizoen beperkt.

BEREIKBAARHEID VAN KOH CHANG

Bangkok Airways vliegt twee keer per dag vanaf  Suvarnabhumi airport in Bangkok naar Trat. Vanaf Trat Airport kun je met een minibus en de boot naar Koh Chang. De goedkoopste manier om naar Koh Chang te reizen is met de bus vanuit Bangkok. Er rijden diverse bussen vanaf zowel Suvarnabhumi Airport als vanuit de stad zelf. Op internet staat goed uitgelegd hoe je hier precies komt en wat het kost. De meeste boten vertrekken vanaf Laem Ngop, waar in totaal drie pieren zijn.

Op Koh Chang zelf kun je op de dag een songthaew (open taxi) pakken voor 50 of 100 bath per persoon, afhankelijk van waar je heen wilt. De tarieven zijn hier veel hoger dan in andere plaatsen, maar alle voertuigen zijn vrijwel nieuw en dus in een prima staat. Na 17.00 uur voeren de chauffeurs de prijzen op. Als je besluit een taxi te nemen, onderhandel dan over de prijs en ga niet akkoord voor bedragen als 500 bath, dit is echt absurd!

Een motorbike kun je huren voor 150 tot 250 bath per dag. De grote weg rond het eiland is goed begaanbaar. Auto’s zijn ook te huur en te boeken via de meeste hotels. Boek wel een 4×4, aangezien een aantal wegen in slechte staat verkeren, vooral die bij Lonely Beach. Een alternatief voor de echte avonturiers is het liften. Veel eilandbewoners nemen je graag mee als je dezelfde kant op moet. Een cola of een flesje groene thee wordt zeer gewaardeerd na afloop van de rit.

UITSTAPJES

Naast luieren op de schitterende stranden kun je op Koh Chang ook snorkelen en duiken. Verder vind je op het eiland een aantal mooie watervallen. Dit zijn de mooisten:

  • Klong Plu – de populairste waterval, en tevens de enige op het westelijk deel van het eiland
  • Klong Nueng – van horen zeggen is dit de mooiste waterval van Koh Chang
  • Kongoi – vijf watervallen, vlakbij Bang Bao

Anno Zijlstra / annozijlstra@gmail.com

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s